Tradicionalna Bokeljska večer održana u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 29. ožujka 2023. - 11:17

U Zagrebu se protekle subote u hotelu Sheraton održala  tradicionalna Bokeljska večer članica, članova i prijatelja bratovštine Bokeljske mornarice 809 Zagreb.

 Svečani program započeo je tradicionalnim balanjem kola  pod vodstvom iskusnog Tonija Ivanovića.

Svečani program nastavio je, govorom loda mali admiral Mislav Brguljan.

Prisutnima se također obratio i Predsjednik – gastald  Ivo Škanata. U uvodnom govoru zahvalio je svima na dolasku te je naglasio važnost UNESCO-ove odluke o svrstavanju “Svečanosti sv. Tripuna i kola sv. Tripuna – tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj“ na reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva. Obraćanje je završio porukom o zajedništvu i suradnji na očuvanju naše tradicije u budućnosti.

Svečanu večer svojom su nazočnošću uveličali  izaslanica ministrice kulture i medija gospođe Nine Obuljen Koržinek, gospođa Rut Carek, voditeljica i glavna tajnica Hrvatskog povjerenstva za UNESCO, izaslanik Državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, gospodina Zvonka Milasa, gospodin Milan Bošnjak, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, gospodin Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatske građanske inicijative, gospodin Adrijan Vuksanović, gospođa Blanka Radošević-Marović, bivša pomoćnica ministra ljudskih i manjinskih prava Vlade Crne Gore, gospodin Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, član Bratovštine, ministar znanosti i obrazovanja Vlade Republike Hrvatske, prof. dr. sc. Radovan Fuchs.

Iva Božinović Brajković i Miron Koprivnjak-Xiga  iskazali su se svojim  voditeljskim umijećem, a  operni solist HNK-a Nikša Radovanović, Toni Eterović i klapa “Valdibora“ iz Rovinja glazbenim.

Dodajmo da je u nagradnom fondu tradicionalne tombole i lutrije bila i umjetnička slika poznatog tivatskog kulturnog stvaratelja Zvonimira Petkovića.

 

Više o dojmovima i na fotografijama u prilogu.

 

Izvor i fotografije: Hrvatska bratovština Bokeljska mornarica 809