Predstavljanje knjige 150. godina proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu i projekcija istoimenog filma

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. veljače 2023. - 15:44
Autor: 

„Tripundanske svečanosti i kolo sv. Tripuna tisućljetna su tradicija bokeljskih Hrvata koja se brojnim iseljavanjem prenijela i ustalila na tlu Republike Hrvatske. Prva zabilježena proslava svetog Tripuna na području Republike Hrvatske održana je 1873. godine u Splitu.

Velika obljetnica, sto pedeset godina čašćenja sv. Tripuna u Splitu, bila je obveza koju je trebalo proslaviti na najljepši način. Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809.” u Splitu i njezini prijatelji učinili su sve da se u veljači 2022. godine svečanost priredi i da se dostojno proslave višestoljetni običaji i tradicija. Istodobno se željelo pokazati kako je ta zajednica živa i svjesna ne samo prošlosti veći i budućnosti koja se mora oblikovati kao ogledni primjer djelovanja Bokelja u Hrvatskoj, ostajući uvijek vjerna zavičaju kojeg su napustili, ali ga nose u srcu.

Publikacijom čiji je urednik akademik Radoslav Tomić, koji će ju i predstaviti, zabilježen je tijek zbivanja u riječi i slici, od svečane akademije u Hrvatskom pomorskom muzeju do Kola na Peristilu i misnog slavlja u katedrali sv. Dujma. Knjiga sadrži tekstove svih govornika na svečanoj akademiji te brojne fotografije koje prikazuju ne samo nedavnu svečanost nego i ljude i događaje iz bokeljske prošlosti. Prije predstavljanja publikacije prikazat će se kratki dokumentarni film “150. godina proslave blagdana sv. Tripuna u Splitu”  koji je nastajao usporedo s publikacijom te koji je režirao Miki Nopling.

Predsjednik Hrvatske bratovštine “Bokeljska mornarica 809.” Split Luka Perković će ovom prigodom uručiti Povelju Bratovštine akademiku Radoslavu Tomiću i Ljubomiru Radiću, ravnatelju Hrvatskog pomorskog muzeja Split, koji su proglašeni počasnim članovima zbog izuzetnog doprinos radu Bratovštine i očuvanju baštine bokeljskih Hrvata.  Večer je organizirana u spomen na dr. Andra Tripkovića(1954.-2022.), potpredsjednika Hrvatske bratovštine “Bokeljska mornarica 809.” u Splitu" - stoji u priopćenju HB Bokeljske mornarice 809 Split.