Bokeški zagrljaj u Zagrebu

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 01. ožujka 2016. - 11:26
Autor: 

Boka, nedvojbeno, živi u Zagrebu. Potvrda tomu je tradicionalna manifestacija Bokeljska noć, koja se već 92 godine organizira u glavnom gradu Republike Hrvatske. Događaj je to od velikog značaja, kako za one koji su Boku ponijeli u svojim srcima, živeći zemljopisno daleko, a duhovno blizu nje, a tako i za sve one koji njeguju bokešku tradiciju i vrjednuju doprinos Hrvata u stvaranju kulturnog blaga Boke kotorske.

I ovogodišnja Bokeljska noć bila je veličanstvena, no za razliku od dosadašnjih bit će upamćena po jednoj posebnosti. Naime, po prvi puta u povijesti na zagrebačkoj noći Bokelja, mali admirali, iz Zagreba Andrija Vidović, potomak iz obitelji Ciko i Pavo Vičević iz Kotora, izgovorili su Lode, što je dirnulo sve nazočne. Emocionalan trenutak je bio i kada su se spontano zagrlili, ispod zastave sv. Tripuna, što je izazvalo oduševljenje, doslovno svih posjetitelja. Zagrljaj dva dječaka, odjevenih u bokešku nošnju, znakovito ističe jedinstvo duha Hrvata, bez obzira na administrativne i zemljopisne distance. Oni afirmiraju i novu kvalitetu relacija u Bokeljskoj mornarici, jer ne samo što svjedoče, već garantiraju i pokazuju gdje je njen kontinuitet. Puno toga su pokazali i rekli ti dječaci u velikoj zagrebačkoj noći Bokelja. Treba istaknuti kako su obojica vjerodostojno interpretirali pohvale sv. Tripunu.

Nakon otplesanog Kola sv. Tripuna, posjetitelje je pozdravio gastald Ivo Škanata. On je

između ostalog rekao: „Boka je naš zavičaj i kako god se ona mijenjala, kako god se mi mijenjali i kako god se mijenjale okolnosti koje sve te promjene uvjetuju ona će zauvijek to ostati – naš zavičaj. Istina, iz nje smo otišli, ali ne bismo mogli podnijeti ni samu pomisao da smo je napustili. Stalno joj se vraćamo i to na razne načine, u sjećanjima, u mislima, molitvama, razgovorima s rodbinom prijatelja koji žive dolje, posjećujući je u raznim prigodama, a i ova večer je jedan od tih načina. Zapravo, mogli bismo reći da svaki susret s našim Bokeljima ovdje, svaki njihov dolazak u Zagreb, znači naš odlazak u Boku. Kao i svaka iskrena ljubav, i ljubav prema rodnome kraju ne traži da bude uzvraćena, ne očekuje ništa. Ipak, ugodno je saznanje da je prepoznata, da joj je posvećena pažnja, da je uvažena.

Posebnu pažnju poklanjamo odnosima s Bokeljskom mornaricom u Kotoru i Boki. Već 92 godine plešemo isto kolo, Mali admiral govori isto Lode, prisustvujemo istom misnom slavlju posvećenom zaštitniku grada Kotora Bokeljske mornarice Sv. Tripunu. Smatramo da je došlo vrijeme da se pet naših bratovština u Hrvatskoj aktivnije uključe u kreiranje budućnosti cjelokupne Bokeljske mornarice. Time bismo ispunili zahtjeve naših brojnih potomaka Bokelja, koji su proslavili Boku, bokeljsko pomorstvo i Bokeljsku mornaricu, među kojima su Visini, Zmajevići, Radoničići i mnogi drugi“.

Program je nastavljen dugo u noć, uz glazbu, ples i tombolu, a nadasve uz druženje i dobro raspoloženje.

Veličanstvena je bila i ova Bokeljska noć, a srce te noći je zagrljaj malih admirala, iz Kotora i Zagreba.

Ovaj događaj koji Bokelji organiziraju još od davne 1924. godine okupio je veliki broj posjetitelja. Među njima su bili: Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a; Adrijan Vuksanović, predsjednik HKZ Dux Croatorum; Tripo Schubert, prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Crne Gore; bivši predsjednik HGD-a Mirko Vičević; Anita Mažibradić, autorica knjige „Tivat kroz stoljeća – mjesto kmetova i gospodara“; Pavo Vičević, ovogodišnji Mali admiral Bokeljske mornarice 809 Kotor; Aleksandar Dender, predsjednik kotorske podružnice Bokeljske mornarice 809; Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministra kulture RH; Željko Glasnović, član saborskog odbora za Hrvate izvan RH; Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Zagreba; Renata Arar, stručna suradnica u službi Grada Zagreba za međugradsku i međunarodnu suradnju; Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, kao i Dušan Mišković, predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“.