Brainović -tradicionalna manifestacija "Gađanje kokota" u Perastu uz poštovanje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 15. svibnja 2022. - 7:56
Autor: 

Tradicionalna manifestacija "Gađanje kokota", biće održana u Perastu danas,  sa početkom u 16 sati i 30 minuta.

Zavjetni dan, u narodu poznat kao Peraška Gospa, 15. maj, Peraštani obilježavaju u slavu pobjede svojih predaka nad Turcima 1654.godine.

Tada je grupa peraških strijelaca pogodila Mehmed-agu Rizvanagića i savladala brojčano nadmoćnu tursku vojsku.

Prema riječima Marije Brainović ispred Društva prijatelja grada Perasta, ove godine posjetioce očekuje nešto drugačije obilježavanje ovog datuma. 

“Program proslave počinje u 16 i 30 kada dolazi Gradska muzika Kotor i Bokeljska mornarica. Nakon defilea kroz Perast i obilaska peraškog mjesnog groblja na kojem je sahranjen nekadašnji admiral Bokeljske mornarice profesor Vladislav Brajković i polaganja cvijeća, Mornarica će se sa Gradskom muzikom vratiti na pjacu ispred crkve Svetog Nikole gdje će odigrati tradicionalno kolo” – kaže Brainović.

Kako navodi, u 17 sati i 30 minuta je sveta misa u crkvi Svetog Nikole, a nakon toga biće upriličen prigodan program na pjaci ispred crkve.

“Pozivam sve one koji su navikli da dolaze u Perast 15. maja da prisustvuju našoj svečanosti i ove godine. Nadam se da će nas vrijeme poslužiti i da ćemo realizovati sve ono što smo planirali” – poručuje Brainović.

Izvor: Radio Kotor