Radio Kotor

Dio kamene ograde na ulazu u katedralu Svetog Tripuna je polomljen.

Kako nam je saopšteno iz Komunalne policije (KP) Opštine Kotor, njihovi službenici su izašli na lice mjesta i sačinili službenu zabilješku.

„Predstavnik Kotorske biskupije nas je informisao da su 9. januara zatekli ogradu polomljenu. Mi smo sačinili službenu zabilješku, te o događaju obavijestili Odjeljenje bezbjednosti“, izjavila je za Radio Kotor načelnica Komunalne policije Vesna Balandžić.

Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj organizovao je sinoć u Galeriji solidarnosti predstavljanje likovne monografije VESNA ŠOJAT, autora Nikole Albanežea, u izdanju Skaner studija - Zagreb i Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti iz Zagreba.

Monografuju su pored urednika Željka Brguljana, predstavile istoričarke umjetnosti Marija Mihaliček i Ljiljana Zeković, a u ime izdavača obratio se Dragi Savićević.  

Tradicionalna manifestacija "Gađanje kokota", biće održana u Perastu danas,  sa početkom u 16 sati i 30 minuta.

Zavjetni dan, u narodu poznat kao Peraška Gospa, 15. maj, Peraštani obilježavaju u slavu pobjede svojih predaka nad Turcima 1654.godine.

Tada je grupa peraških strijelaca pogodila Mehmed-agu Rizvanagića i savladala brojčano nadmoćnu tursku vojsku.

Prema riječima Marije Brainović ispred Društva prijatelja grada Perasta, ove godine posjetioce očekuje nešto drugačije obilježavanje ovog datuma. 

Povodom četrdeset tri godine od osnivanja Kluba dobrovoljnih donora krvi Kotor (koje je osnovano 18. aprila) danas su u Domu kulture u Škaljarima, dodijeljene zahvalnice dobrovoljnima donorima, volonterima i predstavnicima aktiva gradskih kolektiva. 

Tom prilikom predsjednik ovog Kluba Danilo Đurović, podsjetio je da je 1979. godine, nakon zemljotresa u Kotoru, formirano Dobrovoljno društvo davalaca krvi.

Izložba fotografija “Roma - Città Eterna”, autora Stevana Kordića otvorena je sinoć u Galeriji solidarnosti u Starom gradu.

Izložba predstavlja izbor fotografija koje je autor napravio od 2005. do 2019. godine, tokom devet posjeta Rimu. Sedma Kordićeva fotografska izložba sadrži 26 kolornih fotografija sa prikazima arhitekture Rima, od antičke, srednjovjekovne, renesansne, pa do barokne. Nastavak je Kordićeve izložbe “Roma Antiqua” iz 2009. godine, koja se sastojala od 40 crno-bijelih fotografija.

U okviru međunarodne kulturne saradnje gradova Krka i Kotora u prostorijama Pomorske biblioteke u Kotoru, sinoć je održana promocija knjige „Lepant 1571. i krčka galija: itinerari istraživanja“, autora prof. dr. sc. Slavena Bertoše.

Iz Bokeljske mornarice Kotor upućeno je pismo zahvalnosti ministrici prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore prof. dr. Vesni Bratić, koje u cijelosti prenosimo:

"Poštovana ministarko Bratić,

Ostala nam je u veoma prijatnom sjećanju Vaša posjeta Domu Bokeljske mornarice  u Kotoru 9. februara o.g.

Foto: Centar za kulturu Rožaje

Prva nagrada za interpretaciju na ovogodišnjem festivalu “Zlatna pahulja” pripala je Vanesi Leon Gagić, drugo mjesto našoj sugrađanki Vjeri Radulović iz Perasta za numeru “Za svu djecu svijeta”, a treće je pripalo Anji Lukić.

Nagradu "Dragan Radulović" za tekst numere "Moja mašta" osvojila je Marijana Bojanić Kadić.

To je odlučio žiri festivala koji je minulog vikenda održan u Centru za kulturu Rožaje.

Međunarodna manifestacija-izložba 14 umjetnika članova HDLU-a (Hrvatskog društva likovnih umjetnika) Istre, pod nazivom „Don't be afraid“, otvorena je sinoć u staklenoj galeriji Kulturnog centra „Nikola Đurković“.

Pozdravnu riječ, u ime domaćina manifestacije, uputila je  Marija Sarap.

Ispred organizatora manifestacije govorio je Ljubo Radović.

Izložba slika ,,Let ka punom mjesecu'' akademske slikarice Ane Šćekić bit će otvorena u Gradskoj galeriji Kotor u petak, 11. rujna, u 20 sati.

Ana Šćekić je rođena u Podgorici 1983. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Branislava Sekulića. Sudionik je mnogobrojnih kolektivnih i samostalnih projekata u zemlji i inozemstvu: Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Austrija, Slovenija, Francuska. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU Cetinje za slobodni crtež, kao i Godišnje nagrada FLU za slikarstvo i drugih.

Stranice

Subscribe to RSS - Radio Kotor