Izložba slika „Let ka punom mjesecu“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 09. rujna 2020. - 9:24
Autor: 

Izložba slika ,,Let ka punom mjesecu'' akademske slikarice Ane Šćekić bit će otvorena u Gradskoj galeriji Kotor u petak, 11. rujna, u 20 sati.

Ana Šćekić je rođena u Podgorici 1983. godine. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Branislava Sekulića. Sudionik je mnogobrojnih kolektivnih i samostalnih projekata u zemlji i inozemstvu: Srbija, BiH, Hrvatska, Makedonija, Mađarska, Austrija, Slovenija, Francuska. Dobitnica je Godišnje nagrade FLU Cetinje za slobodni crtež, kao i Godišnje nagrada FLU za slikarstvo i drugih.

Izložba Let ka punom mjesecu podrazumijeva radove nastale u raznovrsnim likovnim medijima kao što su digitalni kolaži, akrilici na platnu i objekti. Postavka, koju će publika moći da pogleda u Gradskoj galeriji Kotor, se tematski nadovezuje na prethodni ciklus akrilika na platnu velikog formata.

O izložbi ,,Let ka punom mjesecu'' Ana Šćekić je napisala: ,,Aktuelne teme kojima se bavim u svom radu su psihološke i socijalne prirode. Centar postavke je digitalni kolaž po kome je izložba dobila naziv. Iako ovaj rad odiše intimnim momentima, u isto vrijeme ima i univerzalno značenje i govori o odrastanju i zrelosti čovjeka uopšte. Letenje je san svakog djeteta, ali i svakog odraslog i zrelog čovjeka koji leti ka onom samospoznajnom u sebi. Kompletnoj izložbi sam dala naziv po ovom radu jer sam u njega utkala sjećanje na jedan dug period života kada su se u mom stvaralaštvu i životu (što je neodvojivo) dogodili veliki preokreti. Zato Let ka punom mjesecu predstavlja suočavanje sa prošlošću, proživljavanju sadašnjosti i letenje ka budućim ličnim, osobenim i stvaralačkim izazovima. Plač, krik i vapaj, ne samo djeteta već i odraslog, zrelog i rastućeg čovjeka, vremenom su postali lajt motiv u mom stvaralaštvu. Deformisane i sablasne kreature predstavljaju sken unutrašnjih borbi i svakako su zarobljene u sopstvenoj tragičnosti.''

„Otvaranje izložbe će biti u galerijskom dvorištu, poštujući preporučene mjere zdrastvene zaštite, a posjetioci će moći da pogledaju izložbu u Galeriji poštujući propisanu fizičku distancu“, priopćavaju iz Gradske galerije Kotor.