„Bremenski muzikanti“ i „Mali pirat“ obilježili treći dan festivala

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 04. srpnja 2019. - 11:17
Autor: 

Treći dan 27. izdanja Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji je dio ovogodišnjeg KotorArt festivala obilježilo je nekoliko programa.U Kulturnom centru “Nikola Đurković” izvedena je predstava “Bremenski muzikanti” Lutkarskog pozorišta Cizgi iz Turske u režiji Abdullaha Guna.

Poznata priča braće Grim u ovoj verziji dobila je novo ruho i uz pomoć specijalne tehnike crnog svjetla. Ova lutkarska predstava dala je djeci priliku  razmisliti o konceptu slobode, kroz dogodovštine četiri životinje – magareta, psa, mačke i pijetla, koji moraju da napuste svoje domove. Magare, pas, mačka i pijetao pokazali su djeci kako se boriti za slobodan život.

Na prepunoj Ljetnoj pozornici, izvedena je predstava “Mali Pirat”, Gradskog pozorišta Podgorica i Centra za kulturu Tivat, po tekstu Ante Staničića, a u režiji Milana Karadžića. Predstava Mali pirat je omaž dobrim stripovima, avanturističkim scenama i lucidnim filmskim redateljima, s jedne strane, a sa druge, suočavanje s našim malim mjestima, i žiteljima, ne baš dobronamjernim spram naših junaka, onih rijetkih, koji imaju hrabrosti da budu drugačiji, svoji. Ova priča daje vjetar u leđa svima koji nose u sebi to zrno hrabrosti. Na Pjaci od kina izvedena je i predstava “Tre Sorelle” Kulturnog centra “Nikola Đurković”.

Pored ovih programa, jučer je  otvoren i festival u festivalu – glazbeni  dio festivala pod nazivom Festival gudača, pa je publika imala priliku da čuje koncert “Pepeljuga” – Miona Topalović na violini i Davor Novak na klaviru.

Danas će se u programu naći norveška predstava za bebe, pod nazivom “Buji paji” u produkciji Dybwikdans. Bit će izvedena čak u tri termina – u 18, 19  i 20h u Kulturnom centru “Nikola Đurković”. Koncept predstave potpisuje Siri Dybwik, a u predstavi igraju: Gerd Elin Aase i Nils Christian Fossdal. “Buji paji” nam prezentira svijet pjesme, pokreta i glazbe, prikazujući uspavanke u novim i tradicionalnim oblicima. Buji paji je glazbeni susret, koji poziva djecu i odrasle da otvoreno učestvuju, po vlastitom nahođenju. Ne prenosi nam preciznu priču, već, koristeći dječje uspavanke, poziva na fizičku i glazbenu interakciju publike, čineći  prisutnost, slušanje i igru vitalnim elementima ovog susreta. Ova predstava istražuje umjetnički izraz, koji se u potpunosti javlja na sceni gdje umjetnici, djeca i odrasli čine umjetnički i društveni totalitet. Kao otvorena forma čije su glavne karakteristike zvuk i pokret, Buji paji ima za cilj da stvori dijalog i interakciju s djecom.

Također, danas će u dva termina – 18h i 21:30h, u OŠ “Njegoš” u Kotoru biti izvedena predstava “Epske igrice: Zidanje Skadra” u produkciji Umjetničke grupe Hop.La! iz Srbije i Bitef Teatra. Režiju i dramatizaciju narodne pjesme radila je Anđelka Nikolić, a u predstavi igraju: Anita Stojadinović i Đorđe Živadinović Grgur. Predstava Epske igrice obrađuje pjesmu Zidanje Skadra, koja je u programu nastave srpskog jezika za 5. razred osnovne škole, i povezuje je s gradivom tehničkog obrazovanja, matematike i građanskog obrazovanja. Donja uzrasna granica je, dakle, 10 godina, a gornja praktično ne postoji, budući da je tematika pjesme relevantna i za odrasle gledatlje. Predstava je interaktivnog karaktera: određeni dijelovi pretvaraju se u razgovor s publikom na teme koje pjesma nudi, i koje variraju u odnosu na uzrast i druge odlike aktualnog auditorija. Još drugih programa pripremljeno je za četvrti dan festivala, a kompletan program sa satnicom može se naći na sajtu www.kotorskifestival.me.

Ovogodišnji, 27. po redu, KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu obilježit će čak 24 igranja u okviru kazališnog programa. Tijekom 12 festivalskih dana u ovom dijelu programa bit će izvedeno 16 predstava od kojih 12 premjernih i 4 revijalne.

 

Ovim se 27. izdanje Kotorskog festivala pozorišta za djecu, pod sloganom PUT NA MJESEC, predstavlja od 1. do 12.7., s ukupno 109 programom. Okupljeni su umjetnici, izvođači i kreativci sa svih strana svijeta, čak 19 zemalja i to: Norveška, UK - Škotska, Španjolska, Njemačka, Holandija, Mađarska, Hrvatska, Turska, Srbija, Crna Gora, Izrael, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Luksemburg, Austrija, Rusija, Bugarska, Italija…

 

DRAGI NAŠI ASTRONAUTI, ZALJUBLJENI U POZORIŠTE I PUTOVANJA SVEMIROM OD IGRE I UMJETNOSTI, DOĐITE DA I OVOG LJETA UŽIVAMO NA KOTORSKOM FESTIVALU POZORIŠTA ZA DJECU I ZAJEDNO OTPLOVIMO NA MJESEC!   DOBRODOŠLI!