Bućarska olimpijada u Tivtu – duh prošlosti i značaj u budućnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 23. srpnja 2022. - 9:51
Autor: 

Sinoć je na Pinama svečano otvorena Bućarska olimpijada, na zadovoljstvo svih Tivćana.

Na početku, kao i što smo navikli na brojnim manifestacijama, večer je započela nastupom  Glazbeno prosvjetnog društva Tivat.

Prisutne je pozdravila Antonela Stjepčević, koja nas je vratila u prošlost i podsjetila na povijest bućanja u Tivtu i značaj toga sporta na ovim prostorima te na punih sedam decenija otkad Tivat ima potpuno autentičnu i jedinstvenu priču,  veoma značajnu za kulturu njegovih građana i veliki turistički potencijal.

KUD „Boka“  se naravno  predstavilo igrama iz Boke uz etno – mažoretke MPK Modest.

Borka Mršulja, sekretarka Sekretarijata za društvene djelatnost, istakla je kako je Bućarska olimpijada  duh zajedništva te da su svi su dobrodošli. Gospođa Mršulja je rekla da je Olimpijada  po prvi puta uvrštena u program kulturnih manifestacija Općine Tivat i izrazila zahvalnost svima koji su sudjelovali u organizaciji manifestacije na Pinama. Podsjetila je na natječaj za izradu suvenira na temu Olimpijade, koji je otvoren do polovice 9.mj.

Željko Komnenović, predsjednik Općine Tivat je kazao da ovaj mediteranski sport, koji odražava kulturu i način života zaslužuje pažnju i zahvalio onima koji su sudjelovali u organizaciji i prepoznali značaj. Također je čestitao jubilej Bućarskom klubu Palma, koji su i domaćini Olimpijade.

Ispred Organizacijskog odbora, nazočnima se obratio Vatroslav Belan: „Svako naše malo misto na ovom našem moru ima svoju feštu. Feštu nad feštama našeg malog mjesta, ove godine, otvaramo 66. put, punih sedam decenija otkad smo to prvi put učinjeli u Đurđevo brdo, na zogu Kopište, tu malo, tu malo poviše od kraja, na obroncima Vrmca". Belan je  poželio  dobrodošlicu prisutnima  na  66. Bućarsku olimpijadu, čiji su ovogodišnji organizatori i dobri domaćini „naši Lastovljani i njihov veliki Bućarski klub Palma“.

„Zbog buća je gorjelo sijeno, kotrljao se bubanj Glazbe i trčalo za njim od Đurđeva brda pu mora, padale su pestije nije se zborilo mjesecima, ali i puno više od toga se pjeva, svira, pije, veseli životu i nekom konkretnom momentu“, rekao je Belan te pozvao  domaće i furešte da prate Olimpijadu: „Čekamo vas u Donju Lastvu svaku noć, da zajedno budete dio Mediterana i Tivta. Da živite ovu sjajnu i jedinstvenu storiju o takmičenju tivatskih kvartova i sela, o strasti, borbi, moru, pjesmi i vinu“.

Jana Radan je zaslužna za dokumentarni film  pod nazivom “O’ šponde” te  je zahvalila svima koji su joj pomogli u realizaciji istog.