Čestitka HNV-a povodom Dana hrvatskoga naroda u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 13. siječnja 2021. - 10:36
Autor: 

Hrvatsko nacionalno  vijeće Crne Gore upućuje srdačne čestitke svim pripadnicama i pripadnicima hrvatskoga naroda u Crnoj Gori  povodom Dana nacionalnog praznika  hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Obzirom da se ove godine prvi puta obilježava ovaj veliki dan za Hrvate u Crnoj Gori, ovo je prilika da se prisjetimo svih zajedničkih dostignuća u izgradnji samostalne i građanske Crne Gore te očuvanju vrijednosti multikulturalizma našeg društva, čemu su Hrvati u Crnoj Gori dali svoj nemjerljiv doprinos.

U skladu sa Zakonom o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola, a povodom nacionalnog praznika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, prekjučer, to jest 11.1., istaknute su zastave Crne Gore i hrvatskoga naroda u Crnoj Gori na pročelju Doma kulture ,, Josip Marković '' u Donjoj Lastvi, gdje se nalazi sjedište Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, a danas je, 13.1.,  na zgradi Općine Tivat  i Općine Kotor istaknuta i zastava hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Podsjetimo, dana 14. 2. 2020. ,na temelju Odluke  donesene na  izvanrednoj tematskoj sjednici Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, održanoj istoga dana,  donesena je  Odluka da se sukladno članovima 12 i 13 Zakona o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola ( ,, Službeni list Crne Gore'' , br. 003/ 20 od 23. 01. 2020.) te Članu 7 Statuta Hrvatskog savjeta u Crnoj Gori, odnosno Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore,  od 18. 7. 2017. , utvrđuje Dan nacionalnog praznika pripadnika hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, na način da se za navedeni nacionalni praznik utvrđuje  13. 1.(siječnja) , odnosno Dan prijenosa moći svetoga Tripuna u Kotor, poznatom kao Karike.

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore