Čestitka veleposlanika Republike Hrvatske prigodom Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 13. siječnja 2022. - 9:27
Autor: 

Svim Hrvaticama i Hrvatima Crne Gore iz dubine srca čestitam 13. siječanj - Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori. Sve vas pozivam, obilježite ga u svom srcu i unutar svojih obitelji, kad vam ovi epidemiološki uvjeti ne dopuštaju organiziranu  javnu proslavu. Budite ponosni na svoje hrvatske korijene. Hvala vam što ste za svoja obilježja odbrali himnu, grb i zastavu Republike Hrvatske i registrirali ih pri Skupštini Crne Gore.

Dragi Hrvati vi živite u skoro svim općinama u Crnoj Gori. Autohtoni ste narod u Boki, Budvi i Baru. U sebi nosite humanizam, renesansu i barok. Vaša kulturna baština, vaše pomorske vještine i znanja na ponos su sada i vašoj domovini Crnoj Gori. Napose, molim vas u Boki, nastavite pomagati i ostalima da se ubaštine u izvrsnu tradiciju i kulturu Boke. Ostanite uključivi, ostanite primjer suživota sa svima, pomozite izgraditi bolje, prosperitetnije i pravednije društvo u Crnoj Gori.

Hvala vam što ste i Republiku Hrvatsku podarili s gotovo deset tisuća svojih sunarodnjaka (još ih je više rasuto diljem Svijeta) koji oplemenjuju Lijepu našu. Nastanili su se diljem Hrvatske, služe joj na mnogim važnim položajima i u svim profesijama. Na ponos su vama i čitavoj Hrvatskoj. Sobom su ponijeli svoju nematerijalnu kulturnu baštinu i na Tripundan će balati Kolo svetog Tripuna baš kao da su u Boki.

S obzirom da će za dva dana Republika Hrvatska obilježiti 30 godina od međunarodnog priznanja zgodno se je prisjetiti mnogih Hrvata iz Boke koji su se ugradili u temelje naše obnovljene državnosti. Hvala im! Prigoda je za izdvojiti bračni par Janović  koji je dugo živio i djelovao u Saveznoj Republici Njemačkoj. Ovo može biti spomen na poznatog liječnika i zastupnika u Hrvatskom Saboru dr. Stanislava Janovića, rođenog u Tivtu, ali još i više na njegovu suprugu Amaliju Janović, ponosnu Podravku, koja je odigrala i jednu posebnu ulogu u lobiranju za međunarodno priznanje Hrvatske. Gospođa Janović se, u rujnu 1991. godine, u Bruxellesu, dok su mnogi hrvatski krajevi krvarili, otrgnula djelatnicima osiguranja, potrčavši prema ministru vanjskih poslova Njemačke. Ničice je kleknula pred njega i zavapila: „Gospodine ministre, molim vas, pomozite nam, Hrvatska je inače izgubljena. Vidno potresen, nakon tog događaja, tadašnji ministar vanjskih poslova Njemačke u kamere je impulzivno izjavio: „Ne zvao se ja Hans-Dietrich Genscher, ako od danas za Hrvatsku nešto konkretno ne bude zaključeno, mi Nijemci ćemo sami priznati Hrvatsku.

Republika Hrvatska će pomagati Hrvaticama i Hrvatima Crne Gore gdje i koliko god bude mogla. Na ovaj svečani Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori potrebno je opetovano istaknuti kako će Hrvatska stajati uz Crnu Goru na svakom njezinom koraku prema članstvu u Europskoj uniji!

Drage Hrvatice i Hrvati, neka vam je sretan i blagoslovljen Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori!

 

S osobitim poštovanjem,

mr.sc. Veselko Grubišić

izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori