„Činjenice oko davanja na korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. veljače 2022. - 17:46
Autor: 

Pitanje korišćenja Doma kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi je isključivo imovinsko-pravno, a ne dnevno-političko, ideološko ili nacionalno pitanje, kakvim ga predstavljaju iz NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum”, pojedinci i organizacije koje su povezane sa njima.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja Crne Gore preko Direkcije za inspekcijski nadzor nad državnom imovinom u novembru prošle godine, utvrdilo je da Odluka o davanju na upravljanje i korišćenje Doma kulture u Donjoj Lastvi NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum”, nije u skladu sa Zakonom o državnoj imovini. Direkcija za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat je zbog toga pripremila Odluku o stavljanju van snage navedene Odluke. Ugovor između Opštine Tivat i NVO “Hrvatska krovna zajednica – Dux Croatorum” u vezi sa korišćenjem Doma kulture u Donjoj Lastvi zaključen je 15. 4. 2017. godine i ističe 15. 4. 2022. godine.

Prema tome, Dom kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi vlasništvo je Opštine Tivat, kao i ostali domovi kulture u Gornjoj Lastvi, Lepetanima, Gradiošnici, Radovićima, Gošićima i Đuraševićima. Njegov imovinsko-pravni položaj može se mijenjati jedino odlukom Skupštine opštine Tivat koju odbornici HGI, DPS, SDP i SD bojkotuju od septembra prošle godine. Ovo imovinsko-pravno pitanje, uprkos političkim i diplomatskim pritiscima, ne može i neće se rješavati ni u Zagrebu ni u Podgorici, već jedino i isključivo u Tivtu.

Iskrena namjera Opštine Tivat je da Dom kulture “Josip Marković” u Donjoj Lastvi bude sjedište aktivnosti svih organizacija sa hrvatskim nacionalnim predznakom i da bude mjesto spajanja, a ne razdvajanja i podjela.

Predsjednik opštine Tivat

Željko Komnenović