Čitalački maraton u Hrvatskoj matici iseljenika

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 18. travnja 2023. - 12:26
Autor: 

Čitalački maraton recentnih etnoloških knjiga o Hrvatima iz Vojvodine u Hrvatskoj matici iseljenika za ovogodišnju Noć knjige i to pod znakovitim sloganom Kazivači - Čitači

Hrvatska matica iseljenika priređuje svečano predstavljanje dviju knjiga Hrvati u Banatu: doseljavanje, tradicijska baština i identitet (2022.)  i  Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine (2020.), koje će se održati u Velikoj dvorani Hrvatske matice iseljenika na Trgu Stjepana 3 u Zagrebu s početkom u 12 sati u petak 21. travnja 2023.

Uz pozdravne riječi Matičina ravnatelja Mije Marića, o knjigama govore: dr. sc. Robert Skenderović, znanstveni savjetnik Hrvatskog instituta za povijest, prof. dr. sc. Milana Černelić, te u ime sunakladnika v. d. ravnateljice Zavoda za kulturu Vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, i izv. prof. dr. sc. Marijeta Rajković Iveta, Odsjek za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Organizator očekuje i nazočnost ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije gospodina Tomislava Žigmanova, ranijeg ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata – koji  je i autorski sudjelovao na etnološkom nakladničkom projektu koji će biti predstavljen.  Voditeljica promocije i Matičina čitalačkoga maratona je  Vesna Kukavica, rukovoditeljica Odjela za nakladništvo HMI.

Riječju, pod znakovitim sloganom KAZIVAČI – ČITAČI s vojvođanskih ravnica glasovi autentičnih kazivača dopiru do globalnih čitača, zahvaljujući etnološkim, kulturnoantropološkim i interdisciplinarnim terenskim istraživanjima – čiji je rezultat nakladnički pothvat vidljiv na gotovo 2000 stranica u četiri zasebne knjige.

 O knjigama i vrsnim hrvatskim etnolozima i kulturnim antropolozima

 Recentna etnološka i kulturnoantropološka istraživanja Hrvata u Vojvodini rezultirala su s reprezentativnim znanstvenim monografijama, koje će biti promovirane prvi put u Zagrebu u sklopu ovogodišnje manifestacije Noć knjige. Istraživanja su provedena od 2009. do 2021. godine. Knjige su, iz pera vrsnih znanstvenika i studenata, objavljene u suizdavaštvu FF Pressa, Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Obrađene su, uz baštinske kulturne prakse, vjerske tradicije i običaji Hrvata u Vojvodini, koje je Katolička crkva brižno njegovala diljem toga multikonfesionalnog i multietničkoga prostora. Osobitom energijom se ističu pasionski, uskršnji i božićni običaji te žetvene svečanosti poznate kao Dužijanca. Kazivači iz svih hrvatskih zajednica u Vojvodini isticali su pobožnosti svoje sredine. Bibliografska građa za sve četiri opsežne knjige upućuje i na iznimno bogatu tradiciju vjerske periodike, među kojom se zadnjih desetljeća  izdvaja katolički mjesečnik Zvonik.

Za ovogodišnji dan i Noć knjige u Hrvatskoj matici iseljenika ovom promocijom obilježavamo, uz 72 godišnjicu HMI, 10 godina Katedre za migracije i manjinske zajednice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i 15 godina od osnutka Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u Subotici.

Iza promocije spomenutih knjiga (predviđenog trajanja 45 minuta), dan i Noć knjige u Hrvatskoj matici iseljenika, nastavlja se uz svečano otvorenje izložbe nematerijalne kulturne baštine Hrvata u Srbiji pod znakovitim nazivom ŽIVA BAŠTINA (predviđeno trajanje 45 minuta), nakon čega slijedi čitanje studenata iz Vojvodine u Maloj dvorani HMI uz otvorenje Izložbe cjelokupne nakladničke djelatnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata u čast Zavodove 15 obljetnice djelovanja.  Pridružite se i vi čitalačkom maratonu etnografskih knjiga o Hrvatima iz Vojvodine u Zagrebu.

 Ivana Rora