Članovi ULKU „Vlaho Bukovac“ iz Splita posjetili HNV

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 22. listopada 2018. - 11:28
Autor: 

Članovi ULKU „Vlaho Bukovac“ iz Splita posjetili su jučer Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, na inicijativu predsjednika Vijeća Zvonimira Dekovića. Razgovarano je o mogućnosti ostvarenja dugoročne kulturne suradnje, koja bi bila uzvratnog karaktera.

Predsjednica unije Jagoda Kecman upoznala ga je s radom i djelovanjem Unije, koja broji 120 članova, kako likovnjaka tako i književnika. Ovo je njihovo drugo kulturno studijsko putovanje u Crnoj Gori, a pozvani su od strane Veleposlanstva Republike Hrvatske u Crnoj Gori i Zajednica Hrvata i prijatelja – Crna Gora. U dvorani Dodest KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici nastupilo je 30 njihovih pjesnika. Oni su najviše orijentirani na čakavsku poeziju, ali ima i onih koji pišu književnim jezikom, te čakavskim i slično. Od njih 120, tridesetak je s područja bivše Jugoslavije, a ima članova i iz Kanade, Njemačke, Švedske, Norveške, Belgije, Nizozemske, Albanije.

„Okosnica naše Unije su zapravo pjesnička događanja i u gradu Splitu imamo četiri redovna mjesečna događanja. Svakog tjedna imamo barem dva, ako ne i tri događanja. Radimo likovne radionice sa djecom s posebnim potrebama, s djecom iz domova za napuštenu djecu, sa slabovidnim osobama, sa starijim u staračkim domovima, sa osnovnim i srednjim školama, radimo s fakultetima. Na tom nivou godišnje imamo preko 120 kreativnih likovnih radionica, a samih naših događanja ima preko 300 godišnje. Pored Splita, održavamo likovne radionice i u mjestima van Splita, kao što su Imotski, Vrlika, Perušić kod Benkovca... Sve je humanitarnog karaktera“, kazala je Kecman.

Nakon posjeta Tivtu, posjetili su Hrvatsko građansko društvo u Kotoru.