Crnogorski predsjednik Đukanović uputio sućut obitelji prof. Banca i zahvalio se na ‘snažnoj podršci crnogorskoj državi’

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 04. srpnja 2020. - 20:53
Autor: 

U utorak je nakon kratke i teške bolesti u 73. godini preminuo prof. dr. sc. Ivo Banac, istaknuti hrvatski povjesničar, intelektualac, pisac i političar, profesor emeritus na Yaleu. Ispraćaj je održan na groblju Mirogoj u petak.

Izraze sućuti obitelji uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, brojni kolege i profesori sa američkih sveučilišta, kao i crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

“Sa iskrenim žaljenjem primio sam vijest o smrti Vašeg cijenjenog supruga, profesora Iva Banca. Otišao je jedan od posljednjih velikana sa jugoslovenskih prostora, erudita, naučnik, čovjek rijetkih ljudskih vrlina koji je u Evropi i svijetu reprezentovao kulturne vrijednosti ne samo hrvatskog, nego svih naših naroda. Mi u Crnoj Gori smo se ponosili njegovim prijateljstvom, zahvalni za snažnu podršku u odbrani prava na slobodu u odsudnim trenucima naše novije istorije, i za međunarodnu afirmaciju savremene crnogorske države. Kao uzorni izdanak stare dubrovačke porodice, Ivo je svojim životom svjedočio o bliskosti naših veza kroz vjekove. Zajedno s Vama žale ga mnogi prijatelji i poštovaoci, svi koji su ga poznavali lično, ili kroz njegovo veliko djelo. Molim Vas da primite izraze najdubljeg saučešća i da iskrena saosjećanja prenesete bliskima.”, napisao je Đukanović u pismu supruzi Andrei Feldman Banac.

Izvor: narod.hr