Dan otvorenih vrata u Zbirci pomorskog nasljeđa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. travnja 2017. - 11:09
Autor: 

Povodom obilježavanja dana kada su davne 1928. godine u Bokokotorski zaljev uplovile prve podmornice jugoslavenske flote - Nebojša i Hrabri, svi posjetitelji Porto Montenegra će imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj, u petak 7. travnja, od 9h do 18h.

Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u Heroj-u, ponosu Jugoslavenske Ratne mornarice, tog dana će posjetiteljima prepričavati svoja iskustva pod vodom, s kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.

Istog dana u Zbirci će biti postavljene grafike beogradskog slikara Slobodana Vukojevića, čiji su motivi vezani za život na moru – s obzirom na to da je jedan dio njegove karijere vezan usko za mornaricu, nije ni čudo da mu je umjetnički identitet vezan baš za ove motive, i savršeno se uklapa u koncept Zbirke pomorskog nasljeđa. Izložba će svečano biti otvorena u 17 sati, kada će o autorovoj zanimljivoj biografiji govoriti akademski slikar Ljubomir Popadić.

U sklopu Dana otvorenih vrata u Zbirci pomorskog nasljeđa, bit će predstavljena i knjiga World Submarine Museums, autora Milana Komara, kapetana bojnog broda u mirovini, koji na slikovit i jezgrovit način poše o podmornicama koje su danas atraktivni muzejski eksponati u muzejima diljem svijeta.