Dan planeta Zemlje: akcije čišćenja i uređenja okoliša

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 22. travnja 2017. - 9:40
Autor: 

Dan planeta Zemlje obilježava se 22. travnja više od 150 zemalja diljem svijeta.

Na konferenciji UNESCO-a 1969. godine John McConnell prvi je put predstavio ideju obilježavanja Dana Zemlje i iste je godine dizajnirana Zastava Zemlje, a sam je naziv Earth day prvi put upotrijebio 21. ožujka gradonačelnik San Francisca Joseph Alioto 1969. godine, u proglasu kojim je odlučeno da se u gradu i na područja San Francisca proslavi kao Dan planeta Zemlje.

U Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine. Dan planeta Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru, na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga, usklađen dalekosežni program za promicanje održivog razvoja. Na prijedlog bolivijske Vlade 2009. godine Opća je skupština Ujedi­njenih naroda 22. travnja proglasila međunarodnim Danom planeta Zemlje.

 

Općina  Tivat u suradnji s poduzećem „Komunalno“ d.o.o. Tivat organizira  akciju čišćenja morskog dna i obale u nedjelju, 23.4., s početkom u 9 sati.Organizirano  čišćenje obale i morskog dna bit će sprovedeno na sljedećim lokacijama:  Župa,  Lučica Kalimanj,  Seljanovo - kod Jedriličarskog kluba „Delfin“ (Regata) i   Donja Lastva – kod Hotela “Kamelija”Na dan održavanja akcije mjesta okupljanja su ulaz u kompleks Župa i prostor kod hotela “Aurora” u Tivtu (lučica Kalimanj). Organizatori pozivaju sve građane da sudjeluju  u ovoj akciji. Akcija čišćenja se organizira u sklopu obilježavanja “Mjeseca aprila – mjeseca Planete”.

 

Turistička organizacija Tivat je uoči Dana planeta  Zemlje, a u okviru Dana Magnolije, dala simboličan doprinos uređenju ambijenta ispred kancelarija u centru grada, kao i ispred turističko-informativnog biroa u Donjoj Lastvi. U suradnji s  Komunalnim poduzećem Tivat na dvije lokacije postavljene su klupe kako bi turisti mogli da uživaju u prirodnom ambijentu i prostoru koji je  oplemenjen  sezonskim cvijećem. Pored postojećih vaza od terakote, Komunalno poduzeće Tivat je darovalo još dvije velike žardinjere u kojima su zasađene gardenije. TO Tivat planira da u narednom periodu osigura i rek za bicikle ispred prostorija u centru grada.