Defile i ples „kvadril“ osamdeset maturanata u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 18. svibnja 2019. - 8:53
Autor: 

 

Osamdeset maturanata Srednje mješovite škole „Mladost“ i Srednje muzičke škole sudjelovalo je u najvećoj eeropskoj manifestaciji maturskog izvođenja plesa „kvadril“ kao poruke mira, tolerancije i prijateljstva. Događaj su organizirali Sekretarijat za kulturu i društvene djelatnosti Općine Tivat i SMŠ „Mladost“.

S vršnjacima iz oko 50 europskih gradova tivatski maturanti u podne su na gradskoj rivi Pine izveli najveći svjetski sinkronizirani ples uz Štrausovu glazbu “Quadrille” i pridružili se ostalim europskim gradovima kako bi zajedno pokušali oboriti Ginisov rekord za najveći simultani ples na svijetu.

Korake maturantske „kvadrile“ u kojoj Tivćani sudjeluju po 12. put s maturantima je uvježbavala instruktorica Verica Urošević. Plesu koji je izazvao veliku pozornost gostiju i posjetitelja je prethodio maturski defile kroz grad, od SMŠ „Mladost“ do rive Pine.

S palube školskog broda Jadran maturantima se obratio predsjednik Općine Tivat dr. Siniša Kusovac podsjećanjem da je čitav život jedno učenje.

„To je put. Na tom putu vas prate četiri znaka. Prvi znak su roditelji, i ja vas molim da ih poštujete. Drugi je znak srca, neka se pita i zna gdje vas vodi. Treći je znak znanje, kao nepresušnog izvora bogatstva. I, četvrti je znak praštanja – da znate da praštate jer ste tada veliki. U vašem srcu mora biti mjesta i za jednu malu luku – Tivat i pozivam vas da kada obiđete svijet, kada završite sa sticanjem znanja, da nam se vratite i tim znanjem nam ovdje pomognete“, poručio je predsjednik.

Maturanti su, po riječima direktorice SMŠ „Mladost“, Jovanke Vujačić plesom simbolički završili „četverogodišnji hod stazom znanja, radosti, ljepote i iskustva, licem i snovima okrenuta prema širokim prostorima budućnosti“.

„Želim vam da uspješno otplešete „kvadrilu“ i da vaš budući životni ples bude ispunjen uspjesima i radostima. Koristim priliku da se zahvalim i Opštini Tivat koja svake godine daje pun doprinos održavanju maturantske parade“, kazala je Vujačić.

„Neka koraci današnje „kvadrile“ budu koraci vašeg novog početka. Ne plašite se, ne odustajte, nema neuspjeha jer neuspjeh u jednoj prilici možete iskoristiti kao povod da krenete u novom pravcu. Budite vjerni sebi, slijedite put upornosti, i budućnost će biti na vašoj strani“, poručila je direktorica Srednje muzičke škole Pina Bubanja.

Đak generacije, Veljko Hercegovac, govorio je u ime maturanata.

„Nakon četiri godine tokom kojih smo stasavali, sticali nova znanja i iskustva, sklapali nova prijateljstva, okrećemo novo poglavlje. Iako se najljepšem i najbezbrižnijem periodu bliži kraj siguran sam da smo spremni da zaplovimo u nove životne pobjede“, rekao je Hercegovac zahvalivši se roditeljima, profesorima, razrednim starješinama i direktorici Vujačić.

„Bez svih vas ne bismo stasali u mlade ljude koji žele graditi budućnost vlastitim rukama“, rekao je Hercegovac dodajući da veliku zahvalnost duguju i lokalnoj samoupravi na podršci svima tokom školovanja.

Događaj su podržali Centar za kulturu Tivat, Komunalno poduzeće doo, Ministarstvo unutrašnjih poslova – OB Tivat i Služba zaštite i spašavanja.

Sekretarijat za kulturu posebno se zahvaljuje Vojsci Crne Gore – Školskom brodu Jadran, na ukazanom gostoprimstvu i potpori.

Maturska večer za 111 maturanata SMŠ Mladost i Srednje muzičke škole će biti priređeno 25. 5., a Općina Tivat će financijski podržati organizaciju ovog događaja.

 

Foto: Općina Tivat