Deković: Nijedan temeljni ugovor ne smije biti na štetu Crne Gore, sve vjerske zajednice moraju biti ravnopravne

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. svibnja 2022. - 18:22
Autor: 

Sve vjerske zajednice u Crnoj Gori moraju biti ravnopravne i ugovorni odnos sa državom riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima, kazao je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalog vijeća Crne Gore. Uvjeren je da će Hrvatska građanska inicijativa, sa učešćem Adrijana Vuksanovića u novoj Vladi Crne Gore, na sljedećim izborima vratiti parlamentarni status.

Crna Gora i Republika Hrvatska su dva geografska pojma omeđena granicama, dok odnose između dvije zemlje stvaraju građani, ocijenio je Deković. Preovladavaju dobri odnosi, dok, kako kaže, ima i onih koji te odnose remete.

“Dakle negiraju pojedine narode, negiraju i Crnu Goru kao državu, negiraju Crnogorce kao narod, negiraju državu čiji su oni sami građani. To je, za nas i našu zajednicu, nedopustivo” ističe Deković.

Govoreći o temeljnom ugovoru sa Crkvom Srbije, Deković ističe da bi sve vjerske zajednice trebalo da riješe ugovorni odnos sa državom, ali u skladu sa Ustavom i zakonima.

“Ne može nijedan temeljni ugovor sa bilo kojom nacionalnom zajednicom, pa tako ni sa mojom, biti na štetu Crne Gore. On mora da bude na dobrobit Crne Gore i svih njenih građana. Nadam se i vjerujem da će sadašnja Vlada dobro razmotriti svaki član tog ugovora i da će svaki, koji bi eventualno bio na štetu Crne Gore, biti definitivno izbačen iz te ponude”, kazao je Deković.

Hrvatska građanska inicijativa je, kaže, svoj parlamentarni status izgubila, ne zbog političkih gubitaka, već zbog projekta koji se zvao Hrvatska reformska stranka.

“Da sam ja htio da rušim vlast u Crnoj Gori, takođe bih to uradio preko Hrvatske građanske inicijative, jer smo nažalost bili najslabija karika u tom političkom spektru zastupljenom u Skupštini”, dodaje Deković.

Hrvatska nacionalna manjina, kako kaže, dijeli položaj svih manjinskih naroda u Crnoj Gori. Zakonodavnim okvirom Crne Gore dostignut je zadovoljavajući nivo u cjelokupnom društvenom miljeu, zaključuje Deković.

Izvor: gradski.me