Digitalna antologija "Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske" predstavljena i u Dubrovniku

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 23. prosinca 2017. - 10:42

Foto: Dubrovački vijesnik / Željko Tutnjević

U sklopu božićne priredbe Dubrovačke privatne gimnazije , koja je jučer održana u predvorju  Osnovne škole ,, Ivan Gundulić“ iz Dubrovnika,  kao  gosti su nastupili i Dječji zbor  Hrvatskoga kulturnog društva  ,,Tomislav ” iz Kotora i  zbor Osnovne škole ,, Narodni heroj Savo Ilić“   iz Kotora.

U okviru  adventsko – božićnoga recitala predstavljena je  i digitalna antologija  ,, Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske”, autorice Dijane Milošević, što je druga uspješna prezentacija ove antologije u samo nekoliko dana. Naime, digitalna antologija „Hrvatsko pjesništvo Boke kotorske“  prije nekoliko je dana premijerno  promovirana  u Domu kulture „Josip Marković“  u Donjoj Lastvi  u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore , a uz financijsku podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

 U lijepom blagdanskom ozračju, ispunjenom božićnim pjesmama i recitacijama, posebnu su pažnju svojim prelijepim izvedbama plijenili učenici i zboraši iz Kotora-  članovi  zbora Osnovne škole ,,  Narodni heroj Savo Ilić“, na čelu s voditeljicom Vesnom Ivanović,  i dječjega zbora Hrvatskoga kulturnog društva „Tomislav“, koji vodi  profesorica Nada Baldić. Učenici  su kroz prigodne božićne pjesme i  recitacije iz Antologije  predstavili djela hrvatskih pjesnika Boke i dio tradicijsko- kulturne baštine Hrvata Boke i njihove  adventske baštine. 

Na početku priredbe nazočne je pozdravio ravnatelj Dubrovačke privatne  gimnazije mr. sc. Tomislav Franušić, izrazivši zadovoljstvo što je ovom priredbom nastavljena uspješna suradnja između dubrovačkih i kotorskih škola.   

Autorica digitalne antologije Dijana Milošević izrazila je zahvalnost ravnatelju Franušiću  i ravnateljici Osnovne škole ,, Ivan Gundulić“ na lijepom i srdačnom prijemu, kao  svima koji su pomogli u realizaciji  ove priredbe i ove antologije,  naglasivši da joj je želja da ova digitalna antologija u ovo predbožićno vrijeme, vrijeme došašća,  bude simbol  radosti stvaranja novoga života i iskra novoga života.

S obzirom da je ova antologija vrlo pogodna i praktična za nastavu na svim razinama obrazovanja, autorica je primjerke antologije darovala i profesorima hrvatskoga jezika i Knjižnici  kako bi se i  učenici u Dubrovniku  upoznali  s hrvatskim književno- kulturnim blagom  Boke kotorske.

Promocija se održavala  pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a dječju priredbu su popratili i izaslanica gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića,   predstavnica Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, kao i  brojni predstavnici dubrovačkih medija. 

Ovoj priredbi nazočio je  i  dubrovački biskup, mons. Mate Uzinić, koji je, vidno razdragan viđenim,  na kraju priredbe  svim nazočnima, napose učenicima, roditeljima i profesorima  , udijelio božićni blagoslov. 

Nakon priredbe su razmijenjeni prigodni darovi te je upriličeno i božićno druženje.  Kako je protekla božićna priredba u Privatnoj gimnaziji Dubrovnik, pogledajte u fotogaleriji.