Ana Vuksanović

Rijetki su oni, i u Hrvatskoj i u Crnoj Gori, koji znaju nešto više o Vjenceslavu Čižeku, hrvatskome pjesniku, dugogodišnjem političkom emigrantu i višegodišnjem zatočeniku u jugoslavenskim zatvorima. 

Sastanak predsjednika i/ ili predsjednika Izvršnoga odbora manjinskih nacionalnih savjeta u Crnoj Gori   održan je protekle subote u prostorijama Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore u Donjoj Lastvi.

Proteklog je tjedna u radnom studijskom posjetu Hrvatskoj knjižnici ,, Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi  boravilo izaslanstvo iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Znanstvenice su boravile u Donjoj Lastvi  s ciljem izvida mogućnosti  formiranja knjižnice u formi i obliku  koji  bi bili strukturirani i  usustavljeni  u knjižnični sustav u skladu sa zakonskim normama i propisima matične države, ali i Republike Hrvatske. Trogodišnji je to projekt koji su podržali Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. 

Petak, 19. studenog 2021.

U riznicu suizdavačke djelatnosti Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore od nedavno  možemo ubrojiti i dva nova izdanja- pretiske Marulićeve Judite i kapitalnog djela dr. Ive Pilara.

Klapa Jadran iz Tivta nastupila je protekloga vikenda  na trima različitim programima i lokacijama  u Zagrebu.  Sva tri nastupa- u Hrvatskoj matici iseljenika, na Trgu bana Josipa Jelačića i u Vili Prekrižje u kojoj se nalazi i Ured predsjednice  Grabar Kitarović  na Pantovčaku  su izuzetno pozitivno odjeknula  i naišla na nepodijeljene simpatije i oduševljenje kako među uzvanicima  i gostima Hrvatske matice iseljenika i Ureda predsjednice  tako i među Zagrepčanima i njihovim gostima.

Domjenak u Hrvatskoj matici iseljenika uz dašak Boke

Danas je gospodin Gracija Gašo Marović s Mula, pomorski kapetan u mirovini i pjesnik, hrvatskoj knjižnici „Ljudevit Gaj“ u Donjoj Lastvi  donirao u ime Hrvatskoga građanskog društva Crne Gore – Kotor zbirku značajnih izdanja.

Donacija obuhvaća naslove iz  hrvatske i svjetske  književnosti  te autore iz područja  povijesti, pomorstva i srodnih disciplina.

Gospodinu  Maroviću je na ovoj vrijednoj donaciji u ime Knjižnice i Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore  zahvalio predsjednik Vijeća, gospodin Zvonimir Deković.

Proteklog je vikenda u Ulcinju održan inicijalni sastanak članova Radne grupe za izradu strategije manjinske politike za razdoblje od 2018. – 2023. godine, s naglaskom  na Akcijski plan za 2018. godinu.

Proteklog je vikenda u hotelu Palas u Petrovcu  održan trodnevni  seminar u organizaciji  njemačka zaklade Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung)  u okviru projekta „Političko obrazovanje“, koji je namijenjen političkim podmlatcima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori i stipendistima KAS-a.

Četvrtak, 03. svibnja 2018.

U sklopu Drugoga  međudržavnog  susreta hrvatske književnosti, održanog  u Širokom Brijegu 19. i 20. travnja,  koji je organizirao  Južnohrvatski ogranak Društva hrvatskih književnika u suradnji s Ogrankom Matice hrvatske Široki Brijeg i Maticom hrvatske, sudionici pjesničkih susreta su  minutom šutnje održali  počast  nedavno preminuloj hrvatskoj pjesnikinji iz Boke kotorske  Desanki Matijević.  Pročitana je  i njezina pjesma o Boki naslova Zvono svetog Tripuna, koja je dirnula sve prisutne.  

Sinoć je u Kosoj dvorani Narodne biblioteke ,, Radosav Ljumović"  u  Podgorici održana  prva samostalna autorska večer  značajnog  i u regionalnim okvirima višestruko nagrađivanog  hrvatskoga književnika Ivice Prtenjače.

Promociju  opusa Ivice Prtenjače upriličili su  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Vijeće crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba  u suradnji s Narodnom bibliotekom ,, Radosav Ljumović " iz Podgorice.

Stranice

Subscribe to RSS - Ana Vuksanović