Klapa Jadran oduševila na Adventu u Zagrebu

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 17. prosinca 2019. - 11:09

Klapa Jadran iz Tivta nastupila je protekloga vikenda  na trima različitim programima i lokacijama  u Zagrebu.  Sva tri nastupa- u Hrvatskoj matici iseljenika, na Trgu bana Josipa Jelačića i u Vili Prekrižje u kojoj se nalazi i Ured predsjednice  Grabar Kitarović  na Pantovčaku  su izuzetno pozitivno odjeknula  i naišla na nepodijeljene simpatije i oduševljenje kako među uzvanicima  i gostima Hrvatske matice iseljenika i Ureda predsjednice  tako i među Zagrepčanima i njihovim gostima.

Domjenak u Hrvatskoj matici iseljenika uz dašak Boke

Prvi je nastup klapa imala na božićnome domjenku Hrvatske matice iseljenika u Zagrebu, kojom je prigodom izvela polusatni program uz nezaobilaznu Bokeljsku noć. Izvedbe  klape Jadran, koja djeluje  pod okriljem Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, upotpunila  je izložba fotografija Boke kotorske i  pripadnika podružnica Bokeljske mornarice 809 u bokeljskim nošnjama.  

Uzvanike i goste  su pozdravili  predsjednik Hrvatske matice iseljenika  Mijo Marić, predsjednik Upravnoga odbora HMI- ja Milan Kovač, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, zamjenik tajnika Središnjega ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić i rukovoditeljica Odjela za kulturu HMI-ja Snježana Jurišić. Svi su istaknuli da im je izuzetna čast da je ovogodišnji Matičin božićni domjenak bio u znaku Boke kotorske, čiju  tradiciju i kulturne vrednote  i baštinu treba otrgnuti od zaborava, njegovati i afirmirati u svakoj prilici.

Klapa Jadran na Trgu bana Jelačića

  Gosti Hrvatske matice iseljenika, klapa Jadran  iz Tivta, narednoga su dana nastupili  na Trgu bana Jelačića na glavnoj pozornici u sklopu novog programskog koncepta – World Etno Advent, na kojem su u proteklih dva tjedna  nastupile brojne folklorne i tradicijske skupine iz Hrvatske i ostalih zemalja.  Program na središnjemu  zagrebačkom trgu namijenjen je svim naraštajima i osmišljen je s ciljem promicanja i njegovanja hrvatske  tradicijske glazbene baštine. Manifestacija na Trgu bana Josipa Jelačića organizirana je u suradnji s Etnografskim muzejom koji ove godine obilježava 100. obljetnicu djelovanja, a uključile su  se i hrvatske klape i kulturno-umjetnička društva Hrvata izvan RH.

Klapa Jadran na Pantovčaku

Treći  nastup neformalnijeg karaktera  Klapa je imala u Vili Prekrižje na Pantovčaku , gdje se nalazi Ured predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar . Nastup je dio programa Advent na Prekrižju.  

Desetljećima zatvorena za javnost, Vila Prekrižje u ovoga je prosinca službeno otvorila  svoja vrata za građane. Rekonstrukcija tradicionalno blagdansko ukrašene slavonske sobe, ansambl Strauss, folklorni ansambl "Turopolje" i nastupi glazbenih škola dio su programa u kojima će posjetitelji moći uživati tijekom trajanja Adventa. Protekloga vikenda posjetitelji Vile imali su prilike uživati i u nastupu klape Jadran iz Tivta.

Za trajanja Došašća posjetitelji u Vili Prekrižje mogu razgledati "Slavonsku sobu" , u kojoj su rekonstruirani tradicijski ukrasi i običaji koji su se nalazili u gotovo svakoj slavonskoj kući 50-ih godina prošloga stoljeća. Tu su i slama, božićna svijeća, orahnjača, zelenilo i "svileni" šećerni bomboni bili su središnji dio svakog slavonskog domaćinstva.Osim slavonske sobe, posjetitelji  imaju priliku u glavnoj sobi proučiti "crveni" i "bijeli" bor koji su ime dobili po boji ukrasa koja na njima prevladava. Na svakom boru nalazi se oko 1000 različitih ukrasa koji su ručno izrađivali medičari. Pripreme za ukrašavanje predsjedničine Vile trajale su dva mjeseca, a program za posjetitelje je  otvoren svaki petak i subotu za trajanja Adventa, do 23. prosinca, od 16 do 20 sati.

 

Tivatska klapa Jadran osnovana  je prije 47 godina i najstarija je klapa na području Crne Gore. Iza njih su brojni nastupi, a na repertoaru klape nalaze se izvorne bokeljske i dalmatinske pjesme, skladbe s klapskih festivala, kao i popularne dalmatinske i  mediteranske pjesme obrađene za klapsko pjevanje.

Sadašnji sastav čine amateri zaljubljeni u klapsku pjesmu: Bruna Matijević  – prvi tenor, Branko Lasić – drugi tenor, Dejan Deković – drugi tenor, Damir Nikolić – drugi tenor, Ivo Sindik – bariton, Srećko Elkaz – bariton, Kuzma Novak – bariton, Davor Kaštelanović – bas, Milenko Miško Vulović – bas i  Ilija Milošević – bas  i glazbeni voditelj klape.

Gostovanja klape Jadran  na programima Adventa u Zagrebu realizirano je u sklopu suradnje Hrvatske matice iseljenika s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, Turističkom zajednicom Grada Zagreba i Uredom predsjednice Republike Hrvatske. 

 

KRATKA POVIJEST KLAPE JADRAN IZ TIVTA

Klapu „Jadran“  osnovao je  1972. godine Pažanin Ivo Buljanović , u to vrijeme pjevač zbora  Jadran iz Tivta, a  po uzoru na klapu pitomaca škole rezervnih časnika „Bileća“,  u kojoj je 1960. godine pjevao s Milanom Grgićem, autorom mjuzikla  ,, Jalta, Jalta'', i s još trojicom pjevača iz Splita i s Brača, koji su pjevali  a cappella - na uho.

Razmišljajući o mogućim članovima klape koji su trebali imati kvalitetan glas za klapu, prihvatljivu boju glasa, smisao za druženje, volju i želju, kao i da među članovima  budu do deset godina razlike u godinama, a koji su opet i povezani poslom,stanovanjem i drugo,  odlučio je pozvati svog pašanca Nikicu Počanića iz Tivta za prvog tenora, a Đuru Odžića za basa i Đurka Tripovića za drugog tenora, koji je ujedno i solirao.

Svi navedeni radili su u tivatskom Arsenalu, a  iz garnizona je došao Vinko Sanader, vodnik, kao bas.

Klapa je u početku nastupala po vojarnama Boke i na taj način, učešćem na raznim manifestacijama u Tivtu i Boki, uzvraćala za gostoprimstvo.

Do 1978. godine Klapa je pjevala a cappella da bi po zahtjevu publike Ivo Buljanović o svom trošku kupio dvije mandoline i jednu gitaru u Beogradu, a u Arsenalu osigurao materijal od kojeg je Đuro Odžić napravio kutije za glazbala. Klapi tada  pristupaju svirači mandolina  Dinko Baletina i Marko Mihović  iz Donjeg Stoliva i gitaristi Makaranin Ivo Zanki , tivatski zet,  sa sinom Franom.

Klapa tih godina pjeva na svim feštama Tivta i Boke, sudjeluje na paradama i mimohodima  za praznike, snima i emisiju u Tivtu u konobi Bjelice za TV Beograd 1978. godine...

Ostala je zapamćena fešta „Susret klapa  Boke“ u Kotoru 1978. godine na Trgu od oružja, kada je klapa Jadran pobijedila s pjesmom „Vratija se Šime“.

U narednom razdoblju dolazi do transformacije klape prema modernijem pjevanju i u klapu dolazi voditelj prof. Ilija Milošević iz Kotora koji je uveo pjevanje po notama i modernije aranžmane.

U klapi “Jadran” od osnivanja do danas nastupali su brojni pjevači, a istaknutiji među njima bili su tenori Dinko Tripović i Nikica Počanić, basovi Đuro Odžić i Ilko Vuksanović...

Klapa je do početka  rata 1991. godine četiri puta nastupala u Zagrebu, Beogradu, na Beogradskoj hronici, a na lokalnom nivou je bila stalni sudionik raznih manifestacija i fešta.  Na Jadranskim susretima u Tivtu nastupala je  s Oliverom Dragojevićem i Krunoslavom Kićom Slabincem uz konferansu  Olivera Mlakara.

Zadnju probu klapa je održala u Domu vojske u Tivtu kada je bombardiran Dubrovnik i od tada više nije bila aktivna sve do 1997. godine kada je nastavila s djelovanjem.

Zbog izgradnje pastoralnoga centra  u Tivtu klapa se aktivirala i uzela učešće u prikupljanju sredstava kroz Hrvatsku (Zagreb, Rijeka, Pula, Zadar, Osijek i  dr.)

Klapa  Jadran svojim nastupima  oduševljava publiku kako u Crnoj Gori tako i izvan njezinih granica.

Krajem 2003. godine na poziv bratovštine “Bokeljska mornarica 809–Zagreb”  nastupila je u Zagrebu izvodeći narodne pjesme iz Boke kotorske.

Više emisija TV Crne Gore  posvećeno je klapi “Jadran”.

 Značajno je još spomenuti učešće “Jadrana” na Prvome susretu klapa iz hrvatskoga  iseljeništva 2006. godine u Kaštel Starom, gdje je nastupilo 11 klapa s više kontinenata.

 

Ana Vuksanović