KAS –ov seminar održan proteklog vikenda u Petrovcu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. svibnja 2018. - 14:21

Proteklog je vikenda u hotelu Palas u Petrovcu  održan trodnevni  seminar u organizaciji  njemačka zaklade Konrad Adenauer (Konrad Adenauer Stiftung)  u okviru projekta „Političko obrazovanje“, koji je namijenjen političkim podmlatcima parlamentarnih stranaka u Crnoj Gori i stipendistima KAS-a.

Ovo je bio drugi modul  u okviru ovoga projekta na temu: «Parlamentarna demokratija – partije i političke ideologije» .
Ova obuka obuhvaća tri modula/treninga godišnje i njome se  nastoji doprinijeti unaprijeđenju političkih znanja i vještina mladih ljudi.  Polaznici treninga imaju priliku, u interaktivnoj formi kroz kombinaciju radionica i predavanja, steći korisna znanja na sljedeće teme:
temeljne vrijednosti demokracije, parlamentarna demokracija, političke stranke i političke ideologije, politička komunikacija, političke vještine (retorika, javni nastup, debata) i dr. 

Osim tema koje su formalno u naslovima ovi seminari su i autentična prilika za promoviranje kulture dijaloga i tolerancije u odnosu na argumente i mišljenja koja su drugačija od vlastitih i onih koja su dominatna u  određenoj sredini ili stranci.

Seminari, treninzi i obuke Zaklade Konrad Adenauer (KAS)  su zasnovani na uvjerenju da demokracija i vrijednosti na kojima ona počiva, nije nešto što se podrazumijeva zauvijek nakon što  je jednom  dano ili ostvareno, već da se  kod svake nove generacije treba iznova promovirati i unaprijeđivati.

S tim u svezi,  projekt je  koncipiran tako da tri planirana treninga čine zaokruženu cjelinu. Ispred Hrvatske građanske inicijative je na seminaru sudjelovala Ana Vuksanović.  

Na seminaru je uvodnu riječ dala  gospođa Sanija Šljivančanin ispred Zaklade Konrad Adenauer, dok je radni dio programa započeo brainstormingom na temu Demokracije, koju je moderirao Luka Marić, također iz KAS-a.

 Program drugoga modula obuhvaćao je sljedeće teme i predavače:

Predstavljanje i reprezentativna demokracija, koju je predstavila prof. dr.  Olivera Komar s  Fakulteta političkih nauka iz Podgorice , Političke stranke, nastanak, organizacija, tipovi i oblici suradnje, koju je predstavio mr. sc. Nemanja Batrićević s Fakulteta političkih nauka iz  Podgorice, Unutarnja organizacija političkih stranaka,  koju su zajednički otvorili prof. dr.Olivera Komar i mr. sc. Nemanja Batrićević i Nemanja Stankov, Političke ideologije i stranački programi, koju je vodio mr. Sc. Nemanja Stankov, Političke ideologije u programima stranaka u Crnoj Gori, Olivera Komar, Nemanja Batrićević, Nemanja Stankov , Ključni elementi izbornog sistema, Analiza rezultata praktične vježbe na temu statuta  i programa stranaka i diskusija, Političko znanje, koju su predstavili Olivera Komar, Nemanja Batrićević i  Nemanja Stankov i Informirani birač kao osnova demokracije: zaključak, istih predavača.