TURISTI U U ULOZI PODMORNIČARA

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. lipnja 2013. - 10:40
Autor: 

Tivat će za dvadesetak dana postati jedan od rijetkih europskih gradova koji svojim gostima može ponuditi zaista neuobičajni doživljaj – detaljan obilazak velike podmornice - muzejskog eksponata, te ulazak u unutrašnjost tog uvijek tajnovitog i ubojitog ratnog broda.
U Zbirci pomorskog nasljeđa nekadašnjeg tivatskog Arsenala u marini Porto Montenegro, privodi se kraju opremanje i uredjenje velike dizel-električne podmornice P-821 „Heroj" nekadašnje Jugoslovenske Ratne mornarice, za posjete turista i svih onih koji iz prve ruke žele doživjeti kako je to bilo biti podmorničar i ploviti, živjeti i raditi na podmornici kao najkomplikovanijem ratnom brodu.

Ekipa „Neptuna" imala je čast da medju prvima zaviriti u još uvijek nedovršenu unutrašnjost podmornice „Heroj" u koju se instalira sva oprema i uredjaji koji su na toj podmornici bili za vrijeme njene operativne upotrebe od 1968 do 1991 godine. Podmornica „Heroj" duga je 50,4 metara, široka 4,7 metara i visoka 9,75 metara. Ovaj ratni brod težak 706 tona porinut je 21.avgusta 1967 godine u Brodogradilištu specijalnih objekata u Splitu gdje je podmornica izgradjena po projektu inženjera Žarka Alujevića –Feđe i Brodarskog instituta iz Zagreba. P-821 zvanično je uvrštena u Flotnu listu JRM na svečanosti 10.rujna 1968 godine. U skoro 23 godine aktivne službe prije nego što je zauvijek izvučena iz mora na obalu 1991. godine u Tivtu, podmornica „Heroj" je imala ukupno 726 plovidbenih dana, čak 910 ronjenja i prešla je ukupno 46.659 nautičkih milja, što je ekvivalent plovidbi dva puta oko zemaljske kugle.
Uz „Heroja" u Tivtu će od početka narednog mjeseca biti izložena i mala, tzv. diverzantska podmornica P-912 „Una" čime će ovaj grad dobiti izvanrednu tursitičku atrakciju kakvih nema u zemljama okruženja. Najbliža slična podmornica kao muzejski eksponat nalazi se u Italiji u Milanu, a sledeća tek u Njemačkoj. O radu koji je uložen u pripremu „Heroja" kao turističke atrakcije razgovarali smo sa gostom naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun", kustosom Zbirke pomorskog nasljedja Arsenala u Porto Montenegru, Draženom Jovanovićem. U emisiji se bavimo i pričom o globalnoj ekpanziji kruzing industrije, te suočavanju luke Kotor i ovdašnjih institucija sa ekološkim rizicima koje donosi svakodnevni dolazak po više velikih putničkih brodova u zaliv Boke.
Audio: Drazen Jovanovic, Porto Montenegro

Audio: Nikola Konjevic, predsjednik Borda direktora Luke Kotor

Audio: Vasilije Kusovac,izvrsni direktor Luke Kotor

Audio: Zanimljivost - Oil spill responce vessel