MUZEJSKA ZBIRKA POMORSKOG NASLJEDJA ARSENALA

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. srpnja 2011. - 9:37
Autor: 

Muzejska zbirka pomorskog nasljeda Arsenala otvorena je ovih dana u nautičkom centru Porto Montenegro u Tivtu. Na više stotina kvadratnih metara izložbenog prostora u posebno adaptiranom objektu stare austro-ugarske pilane sa početka 20.stoljeća, i okolnom otvorenom prostoru, izloženo je više desetina muzejskih artefakata koji za cilj imaju da posjetiocima zbirke, približe bogatu i slojevitu prošlost bivšeg pomorskog Arsenala u Tivtu, ali i samog grada koji se ubrzano razvijao od kraja 19.vijeka, uz tada osnovano bivše vojno brodogradilište. U izradi postavke koju čine stari dokumenti, fotografije, razni alati korišćeni u brojnim radionama i pogonima Arsenala, ronilačka i druga specifična vojna oprema i naoružanje, učestvovali su stručnjaci Pomorskog muzeja iz Kotora koji je novoj zbirki u Tivtu posudio i dio eksponata iz svojih fondova.

Najatraktivniji eksponati u Tivtu svakako su dvije podmornice bivše Jugosloevenske Ratne mornarice koje su izložene na otvorenom prostoru ispod nadstrešnice bivšeg Arsenalovog sinhrolifta, a jedna od njih – P 821 „Heroj", u narednih nekoliko mjeseci biće dostupna i za posjetioce koji će moći da udju u unutrašnjost tog ratnog broda i lično iskuse u kakvim su uslovima radili i živjeli podmorničari.
Novootvorena muzejska zbirka u Porto Montenegru već je privukla pažnju kako stranaca – gostiju te marine, tako i domaćeg stanovništva koje sa neskrivenim emocijama obilazi artefakte ostale iza Arsenala - najvećeg tivatskog privrednog kolektiva i poslodavca koji je skoro 120 godina gradjanima ovog dijela Boke obezbjedjivao „koru kruha". Više o tome kakve su reakcije posjetilaca, što je sve izloženo i kakav se dalji razvoj ove nove ustanove kulture može očekivati, saznajte od koordinatora Muzejske zbirke Arsenala u Porto Montenegru, profesora istorije Dražena Jovanovića koji je gost naše emisije o moru i pomorstvu „Neptun".
Siniša Luković
Audio: Drazen Jovanovic koordinator muzejske zbirke

Audio: Zanimljivost iz emisije  Neptun