MUZEJSKA ZBIRKA U PORTO MONTENEGRU

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. lipnja 2011. - 9:11
Autor: 

U sklopu nautičkog centra Porto Montenegro početkom narednog mjeseca biće otvorena posebna muzejska zbirka koja za cilj ima da široj javnosti približi dio povijesti bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal na čijem se mjestu inače, gradi Porto Montenegro.
Na nekoliko stotina kvadrata površine, za tu namjenu posebno prilagodjenog i rekonstruiranog objekta stare Arsenalove pilane, biće izložene stare mašine, alati, oprema i uredjaji iz više Arsenalovih radiona, te stare fotografije i dokumenti koji treba da predstave razvoj i trajanje djelatnosti ratne brodogradnje u Tivtu tokom skoro 120 godina postojanja Arsenala. Pored toga, nova muzejska zbirka sadržat će i dijelove naoružanja i vojne opreme koji su korišteni u proteklih 50-tak godina, a glavne atrakcije biće dvije kompletne podmornice koje će takodjer biti dostupne posjetiocima.

Povodom predstojećeg otvaranja muzejske zbirke, u emisiji Neptun podsjećamo se kako su nekada u Tivtu remontovani najkompleksniji ratni brodovi – podmornice – po čemu je nekadašnji Arsenal bio jedinstven na istočnoj obali Jadrana. O tome i još nekim zanimljivim detaljima iz povijesti Arsenala razgovaramo sa gostom emisije „Neptun", umirovljenim inženjerom brodostrojarstva i dugogodišnjim šefom objekta na remontu podmornica u Arsenalu, Antonom Rasteom iz Tivta.
Siniša Luković
Audio: Ing. Anton Raste

Audio: zanimljivosti iz emisije Neptun