IZLOŽBA 125 GODINA ARSENALA – IZLOŽBA O POVIJESTI TIVTA

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. ožujka 2014. - 9:48
Autor: 

Izložba fotografija, dokumenata, mapa, planova razvoja, i brojnih artefakata, pod nazivom "125 godina Arsenala", otvorena je u subotu u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru.
Otvarajući izložbu veleposlanik Austrije u Crnoj Gori Johan Frelih podsjetio je da prije 125 godina Komanda Ratne mornarice Austro- Ugarske je naložila početak izgradnje pomorskog Arsenala u Tivtu u Boki, nove austrijske mornaričke baze u Jadranskom moru. Bila je to najjužnije uporište Austro-Ugarske Monarhije. Ovaj projekt je tada donio poslove i novu perspektivu stanovnicima Tivta i Boke.

„Austrija je danas kontinetalna zemlja i nije više pomorska sila, ali povijest austrijske mornarice je važan dio mornaričke povijesti Europe. Crna Gora treba da bude ponosna na taj dio naše zajedničke povijesti", kazao je veleposlanik Frelih otvarajući izložbu.
„Ovo je retrospektiva razvoja grada, jer je razvoj "Arsenala" neraskidivo bio vezan za razvoj Tivta, odnosno "Arsenal" i Tivat su uvijek bili isto. Za 125 godina nestajala su i mnoga carstva, države su mijenjale oblike, sistemi se mijenjali ali vrijedni ljudi ovoga kraja uvijek su znali da zadrže "Arsenal". Ako bi neko i rekao da "Arsenal" više ne postoji, ja bih istakao da nije tako. Porto Montenegro je nastao na temeljima "Arsenala", kazao je predsjednik Općine Tivat Miodrag Kankaraš.
„Skoro da nema obitelji u Tivtu u kojoj bar jedan član nije radio u "Arsenalu", tako i veliki broj članova kluba koji su dokumentovali važnija zbivanja. Kolekcija fotografija o "Arsenalu" prati njegov razvoj, planove brodova, proizvode, a stare fotografije smo prikupili od naših sugrađana u jednoj akciji koja je trajala dvije godine", istakao je predsjednik Foto, kino i video kluba „Mladost" iz Donje Lastve, koji postoji 53 godine, Anton Gula Marković.
Koordinator Zbirke pomorskog nasljeđa Porto Montenegra Dražen Jovanović kazao je kako ova izložba o 125 godina od osnivanja pomorskog "Arsenala" u Tivtu dobrim dijelom predstavlja izložbu o povijesti Tivta. On je zahvalio koaturima izložbe, Foto kinu klubu „Mladost" i dugogodišnjem novinaru, jednom od najstarijih Tivćana, Ivanu Vulanoviću koji je čitavu karijeru posvetio dokumentiranju zbivanja u Tivtu i "Arsenalu".
Otvaranju izložbe nazočile su brojne zvanice, među kojima su bili njemački veleposlanik u Crnoj Gori, Pius Fišer, počasni konzul Mađarske u Crnoj Gori, Čaba Mađar, menadžment Porto Montenegra, nekadašnji upravnik "Arsenala ", Dragutin Sajci i Stanislav Jovanović, bivši komandant Ratne mornarice Rajko Bulatović, bivši radnici MTRZ „Sava Kovačević", kao i brojni Tivćani.
Izložba u Zbirci pomorskog nasljeđa bit će otvorena do 1.svibnja.