Dio učenika se vraća u klupe, dio uči online uz konzultacije u školi

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 09. rujna 2020. - 9:53
Autor: 

Ministarstvo prosvjete pripremilo je za škole detaljnu informaciju o organizaciji nastave od prvog listopada, koja bazu ima u jasnim preporukama Instituta za javno zdravlje, složenoj epidemiološkoj situaciji i potrebi da se zaštite djeca, ali i da im se osigura znanje. Ključni podaci iz navedene informacije su da će nastavu u školi pohađati učenici 1. 2. 3. 4. 5. i 6. razreda osnovne škole i 1. razreda srednje škole, a ostali online, uz konsultacije u školi na svakih petnaest dana. Sve provjere znanja, izrada testova, kontrolnih i pisanih zadataka za sve učenike organizirat će se isključivo u školi, uz poštovanje mjera. Dodatno, svi učenici srednjih stručnih škola bilo kog razreda će vježbe i praktičnu nastavu realizirati u školi ili kod poslodavca, uz poštovanje mjera. Trajanje jednog školskog sata za učenike osnovnih škola je 30 minuta, najviše 4 školska sata, a za učenike srednje škole 30 minuta najviše 6 školskih sati.

Bez obzira na činjenicu što će dio učenika pratiti nastavu u školi, Ministarstvo prosvjete učenicima svih razreda osnovne i srednje škole osiguralo je i snimljeni materijal za najveći broj predmeta, koji će se od 1. listopada emitirati na TVCG2 i MNE sport. Za učenike koji prate nastavu na albanskom jeziku, sati će biti emitirani na kanalima TV Teuta i TV Boin. Programska šema bit će objavljena na portalu www.ucidoma.me, na portalu za nastavnike www.skolskiportal.edu.me, YouTube kanalu Uči doma, te internet stranici Ministarstva prosvjete, društvenim mrežama i TV kanalima.

Nastavnici su dužni da putem domaćih zadataka, eseja, prezentacija, projektnih zadataka i dr. redovno prate postignuća učenika. Za komunikaciju s učenicima mogu koristiti Microsoft 365 paket programa, koji je dostupan svim školama i koji nudi mogućnosti dijeljenja materijala, pripreme kvizova, video ili audio poziva i sl.

Škole su dužne da svim učenicima koji nemaju mogućnost korištenja navedenih oblika komunikacije, pruže alternativni vid potpore u učenju dostavljenjem radnih listova, zadataka za vježbanje i drugih didaktičkih materijala, vodeći računa o zdravstvenim mjerama. Osim toga, za učenike s posebnim obrazovnim potrebama pripremljen je instrument za procjenu razvojnog statusa djece, koji je podijeljen ustanovama, na osnovu koga će se posebno planirati i realizirati rad s djetetom.

U učionici u isto vrijeme ne smije biti više od 15 učenika; u jednoj školskoj klupi smije sjedati samo jedan učenik; a neophodno je održavati i fizičku distancu od najmanje dva metra. Ravnatelj škole može odlučiti da se, ukoliko u školi postoje prostorni kapaciteti i uz poštovanje mjera, nastava može realizirati i s većim brojem učenika, o čemu treba da obavijesti Ministarstvo.

Osoblje i učenici u školu dolaze s maskama na licu, a preporučuje se da sa sobom imaju još najmanje dvije maske u rezervi. Nošenje vizira preporučuje se kao pojačana mjera licima, koja imaju značajna komorbiditetna stanja i onim koji iz medicinskih razloga ne toleriraju nošenje maski. Za lica koja iz medicinskih razloga ne mogu tolerirati nošenje bilo maske bilo vizira, mogućnost zaštite će se razmatrati pojedinačno za svaki slučaj.

U školu ne dolaze ni učenici niti nastavno osoblje ukoliko imaju simptome respiratorne ili crijevne infekcije, povišenu temperaturu, gubitak čula mirisa i/ili okusa i sl., kao ni lica kojima je izdano rješenje o stavljanju u karantenu ili kućnu izolaciju. Osobe koje dovode djecu u školu ne ulaze, već djecu prate do ulaza, gdje djecu mlađeg uzrasta preuzima dežurni nastavnik.

Preporučuje se obustava aktivnosti kod kojih je moguće pojačano izbacivanje respiratornih kapljica poput intenzivnih sportskih aktivnosti, koje uključuju bliske kontakte. Ukoliko se razmatra mogućnost održavanja tjelesnog odgoja, preporuča se nastava na otvorenom kada god je to moguće, uz održavanje distance, te izbjegavanje kolektivnih sportskih aktivnosti.

Direktori/direktorice škole su u obavezi da u potpunosti osiguraju poštovanje svih propisanih mjera, uključujući redovno dezinficiranje i provjetravanje prostorija. Sve dodatne informacije i pojašnjenja roditelji mogu zatražiti od Ministarstva prosvjete putem službenog maila: mps@mps.gov.me ili pozivom na broj telefona 020 410 110 (za osnovne škole) i 020 410 106 (za srednje škole). Dodatna pojašnjenja dobit će i od samih škola.