Dobrotvorna aukcija fotografija

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. rujna 2016. - 11:19
Autor: 

Fotografi Crne Gore, Zajednica Italijana Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore Kotor  13. rujna, s početkom u 19 sati organiziraju dobrotvornu  aukciju  fotografija za žrtve nedavnog potresa u Italiji, koja će se održati u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

Razoran potres pogodio je centralnu Italiju 24. kolovoza ove godine. Najteže su stradali gradovi Amatrice, Arquata del Tronto i Accumoli u čijim je ruševinama smrtno stradalo 292 ljudi. Također, prouzrokovana je velika materijalna šteta ostavivši mnoge obitelji  bez doma, srušene su škole, bolnice, crkve, kulturna baština, infrastruktura.

Tragedija koja je zadesila centralni dio Italije, pokrenula je grupu fotografa iz Crne Gore, Zajednicu Italijana Crne Gore i Pomorski muzej Crne Gore da organiziraju dobrotvornu aukciju fotografiju. Prihod ostvaren na ovoj aukciji bit će skromna pomoć žrtvama potresa.

„Potrebu da se pomogne, ne treba objašnjavati. Fotografi iz Crne Gore, u okviru svojih mogućnosti, su već organizirali  više dobrotvornih akcija, kao na primjer za žrtve poplava u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini 2014. godine i u brojnim drugim individualnim pozivima za pomoć. Međutim, u ovom slučaju smatramo da je potrebno sjetiti se zemljotresa, koji je pogodio jug Crne Gore 15. aprila 1979. godine. U njemu je stradala 101 osoba, a jug Crne Gore ostao je u ruševinama. To iskustvo čini nas veoma bliskim stanovnicima Italije, koji se danas suočavaju sa posljedicama svog razornog zemljotresa. U obnovi koja je uslijedila nakon našeg zemljotresa, pomogle su nam mnoge zemlje, uključujući i Italiju. Italijanski vojni brodovi su dopremili humanitarnu pomoć, koja je bila veoma značajna za neposredno zbrinjavanje ugroženih, odmah nakon zemljotresa. U obnovi Kotora, Herceg Novog, Tivta, Budve, Bara i Ulcinja, Italija je imala učešća kroz pomoć Vlade Italije, te njenih humanitarnih i privrednih organizacija, pomažući da se obnove škole, bolnice, kulturno nasljeđe, adminstrativne zgrade i ostalo. Sjećajući se te pomoći, u prilici smo da damo svoj skroman doprinos pomoći žrtvama nedavnog zemljotresa u Italiji. Zbog svega toga, pozivamo ljubitelje fotografije i prijatelje Italije da u utorak, 13. septembra 2016. godine u 19:00 sati učestvuju u dobrotvornoj aukciji fotografija za žrtve nedavnog zemljotresa u Italiji, koja će se održati u Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru. Fotografije formata 70×50 cm, koje će se naći na aukciju, predstavljaju izabrane radove najznačajnijih fotografa koji danas djeluju ili su porijeklom iz Crne Gore. Početna cijena svake fotografije je 50 € “.

Spisak fotografija koji sudjeluju u dobrotvornoj aukciji: Jugoslav Belada, Luka Bošković, Miloš Ćetković, Zoran Đekić, Boris Đuranović, Maja Đurić, Mihael Miko Đuričić, Aleksandar Jaredić, Dejan Kalezić, Aleksandar Kordić, Miško Kordić, Stevan Kordić, Srećko Krasan, Anton Gula Marković, Miro Marušić, Stevan Milačić, Duško Miljanić, Nebojša Nišić, Zoran Nikolić, Lazar Pejović, Dalibor Ševaljević, Igor Šljivančanin, Slaven Vilus i Đorđe Živaljević.