Dokumentarni film ''Casas para todos'' (Kuće za svakoga) u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 20. veljače 2018. - 10:51
Autor: 

U četvrtak, 22. 2.,   u 18:00 sati u dvorani Kina Boka u Kotoru bit će prikazan dokumentarni film pod nazivom ''Casas para todos'' (Kuće za svakoga). Film govori o stambeno apartmanskim naseljima koji su građeni na španjolskoj obali, a danas su prazna naselja, naselja duhova. Film je snimila njemačka nezavisna producentska kuda – ''IF production...'', a prikazivanje organiziraju  EXPEDITIO iz Kotora i KZU Napredak iz Gornje Lastve kroz projekt STRONGO.

„Imajući u vidu da prekomjerna urbanizacija i izgradnja u posljednje vrijeme eskalira do mjere koja dovodi u pitanje opstanak prirodnog i kulturno povijesnog područja Kotora na UNESCO - ovoj Listi Svjetske baštine, želimo najširu javnost upoznati sa primjerom slične prakse na španskoj obali gdje se slična gradnja odvijala prije nego kod nas i sa čijim posljedicama se tamošnja zajednica sada suočava. Nakon filma de biti omogućena diskusija, uvod u diskusiju de dati arhitekta Bobo Mitrovid, arhitektica Biljana Gligorid i prof.dr. Rade Ratkovid.

Ulaz na projekciju je slobodan.

„Projekat STRONGO Doprinos razvoju snažnijeg civilnog društva u Boki Kotorskoj /Developing stronger civil society in Boka Kotorska odobren je u decembru 2015. godine kroz program Evropske unije IPA 2014 Civil Society Facility Montenegro, posredstvom Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Vodeći partner u projektu je NVO Expeditioiz Kotora, dok su ostali partneri 4 organizacije s područja Boke Kotorske: „Naša Akcija” iz Kotora, „Urban Nova” iz Herceg Novog, Kulturno-zavičajno udruženje „Napredak” Gornja Lastva iz Tivta i  „Agora” iz Budve. Opšti cilj projekta je izgradnja kapaciteta i povećanje učešća nevladinih organizacija kako bi postale profesionalni, efikasni i odgovorni nezavisni akteri na području Boke Kotorske. Specifični ciljevi projekta su: Osnaživanje i izgradnja kapaciteta lokanih nevladinih organizacija s područja Boke Kotorske i povećanje učešća nevladinih organizacija na lokanom nivou u procesima izrade politika u tri oblasti (mladi; zaštita životne sredine, zaštićena područja i baština; kultura) u Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom“.