Dom zdravlja Tivat domaćin skupa u okviru projekta ,,SI4CARE – Društvene inovacije za integrisanu zdravstvenu zaštitu starije populacije u regiji ADRION”

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 10. listopada 2022. - 11:36
Autor: 

Stevović: Adekvatna zdravstvena zaštita jedan od ključnih faktora za očuvanje strukture stanovništva

"Studije nacionalne Uprave za statistiku- Monstat ukazuju da je stanovništvo Crne Gore značajno opterećeno demografskim starenjem. Poslednjih decenija bilježi se vrlo intenzivno prosječno starenje stanovništva, koje je tokom 1991. godine iznosilo 30.1, a tokom 2011. godine 36.6, a procjene sada ukazuju da starost stanovništa u Crnoj Gori iznosi 38.8 godina", kazala je dr. Danica Stevović, direktorica Doma zdravlja Tivat, na skupu, na temu: ”Analiza kvaliteta zdravstvene zaštite starijeg stanovništva u Crnoj Gori”, koji je organiziran u okviru projekta ,,SI4CARE – Društvene inovacije za integrisanu zdravstvenu zaštitu starije populacije u regiji ADRION”.

Projekt je podržan od strane Interreg ADRION programa, koji se financira u okviru Europskog fonda za regionalni razvoj i IPA II fonda, a pored Doma zdravlja Tivat u njegovoj realizaciji sudjeluje devet partnera iz Italije, Slovenije, Grčke, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, sa zajedničkim zadatkom da doprinesemo stvaranju transnacionalnog efikasnog ekosistema za primjenu društvenih inovacija u integriranim zdravstvenim uslugama za stariju populaciju širom ADRION zemalja.
Dr. Stevović je naglasila da je pružanje adekvatnih zdravstvenih usluga jedan od ključnih faktora, kako bi se očuvala struktura stanovništva.

„S obzirom na tehnološki napredak, savremena IT rješenja stvaraju mogućnost za poboljšanje uslova u pružanju usluga zdravstvene zaštite, stvarajući društvenu vrijednost koja će imati praktičan i pragmatičan uticaj na društvo u cjelini. Dom zdravlja će raditi na razvijanju pilot aktivnosti za praćenje pacijenata sa hroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Liječenje ovih pacijenata je veoma skupo a nepravilno uzimanje terapije može dovesti do pogošanja bolesti, odsustva sa posla, a zbog slabosti mišića, osteopotoze, kardiovaskularnih komplikacija može biti uzrok invaliditeta i socijalne inkluzije. Naš tim koji predvodi dr Vjera Lipovac Usanović vodi pilot aktivnosti kako bi razvili aplikaciju koja će nam omogućiti da pratimo pacijente, liječimo ih i utičemo na poboljšanje kvaliteta života“, navela je dr. Stevović.

Dr. Vjera Lipovac Usanović, specijalistica pneumofiziolog, naglasila je da je tehnološki napredak bežičnih komunikativnih uređaja veliki razvoj u telezdravlju i to treba iskoristiti na pravi način.

„ Zbog smanjenja nataliteta i povećanja životnog vijeka Crna Gora postaje zemlja sa velikim udjelom starijih osoba. Od 618.000 stanovnika njih oko 100.000 čini stariju populaciju 65+ , koju možemo definisati kao starije i starije nemoćne osobe. Upravo ova kategorija je ciljna grupa kod koje treba sprovesti adekvatno liječenje i motivisati je da aktivno učestvuje u očuvanju svog zdravlja. Demografske promjene stanovništva koje prate razvoj Crne Gore u budućnosti zahtijevaju usklađenost razvoja u svim segmentima društva, a posebno u zdravstvu, socijalnoj zaštiti, obrazovanju i komunikaciji", naglasila je dr. Lipovac Usanović”.

O servisu gerontodomaćica u Tivtu govorila je Nevena Božović, predstavnica Općinske organizacije Crvenog krsta, koja je navela da se u Tivtu sprovodi projekt „Njega starih lica u Opštini Tivat“.

„ Nakon nekoliko promjena u institucijama koje su njime koordinirale, od 2006. godine, ovaj značajan projekat sprovodi Crveni krst Tivat. Ono što je konstanta, to je 6 geronto domaćica , a u godini pandemije u rad se uključila i medicinska sestra, zahvaljujući kojoj je našim korisnicima značajno olakšan pristup zdravstvenim uslugama. Nakon pauze od 10 mjeseci gerontodomaćice su počele da obilaze korisnike, po rješenjima Centra za socijalni rad, u sklopu programa “Pomoć u kući”. Svoju ulogu u telemedicini vidimo kao priliku da učvrstimo već sad tijesnu saradnju sa Domom zdravlja Tivat koji je prva ustanova kojoj se domaćice obraćaju kada uvide da postoji potreba za reakcijom u smislu zdravstvene zaštite korisnika. Domaćice su spona između ove ustanove i u mnogome bi ovakvi tehnološki iskoraci poboljšali kvalitet života korisnika", istakla je Božović.