Dom zdravlja Tivat – Svjetski dan osoba s autizmom

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. travnja 2023. - 11:25
Autor: 

Autizam predstavlja razvojni poremećaj koji se najčešće manifestuje kroz načine na koje osoba komunicira i kako se odnosi prema drugim ljudima. Takođe, autizam karakterišu ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Najčešće se prepoznaje kao neadekvatno regovanje djeteta na spoljašnje stimuluse u vidu zvuka, dodira, prisustva druge osobe, prostornih odnosa i slično.

U pitanju je nasljedni poremećaj, nastala zbog složenih genetičkih poremećaja koji do danas nijesu dovoljno istraženi. Iako je autizam primarno genetički poremećaj, nastanak autizma je povezan sa nekoliko prenatalnih i perinatalnih faktora rizika, kao što su poodmakla dob majke i oca, mjesto rođenja i određena stanja kod porođaja, koja uključuju malu težinu djeteta kod rođenja i trajanje trudnoće.

Dijagnozu je veoma teško postaviti, zato što se autizam po nekim novim istraživanjima javlja tokom prve tri godine života.

Roditelji su ti koji najčešće prvi uoče poremećaje u razvoju djeteta u prvoj ili drugoj godini. Rano otkrivanje autizma veoma je važno za dalji tok života djeteta, jer mu daje mogućnost da stekne određene socijalne vještine i samostalnost, što je jako bitno kada su u pitanju djeca sa ovakvom dijagnozom.

Svjetski dan osoba sa autizmom obilježava se svake godine 2. aprila, a određen je rezolucijom Ujedinjenih nacija od 18. decembra 2007. godine, u cilju širenja  svijesti o autizmu, sprečavanju diskriminacije i promovisanju njihove inkluzije u  društvo.

Dom zdravlja Tivat