Don Brankovi dani muzike od 13. 7. do 13.8. u Kotoru

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. - 8:55
Autor: 

Šesnaesti po redu Don Brankovi dani muzike u okviru 9. Međunarodnog festivala KotorArt realizirat će se pod pokroviteljstvom Općine  Kotor a zahvaljujući kooperativnosti i razumijevanju umjetnika, u periodu od 13. 7.  do 13. 8. s deset, umjesto planiranih šesnaest, programa u glavnom i preko sto programa u pratećem programu.

Tradicionalno, na Dan državnosti 13.7.  ispred katedrale sv. Tripuna, na koncertu pod nazivom “Korijenje” nastupit će Festivalski orkestar KotorArta s glazbenicima iz četiri zemlje koji su tijekom veljače  izabrani kroz međunarodnu audiciju.

Na programu će biti svjetska premijera“Varijacije na temu Bokeljskog kola”, djela koje je porudžbina festivala. U pitanju je autorsko djelo šest mladih kompozitora iz regije čijim je radom koordinirala kompozitorica  Nina Perović, na temu tradicionalne melodije Kola Bokeljske mornarice, jednog od glazbenih simbola Boke. Djelom će se istovremeno obilježiti i 175 godina postojanja Gradske muzike Kotor, koja će biti uključena u realizaciju ove premijere kao i pripadnici Bokeljske mornarice.

Na programu svečanog otvaranja bit će izveden i naknadno uvršten Prvi klavirski koncert Ludviga van Betovena u izvođenju proslavljenog kotorskog pijaniste Ratimira Martinovića.

Otvaranje će istinski svečani karakter zaokružiti svjetskom premijerom autorskog filma izuzetnog i nagrađivanog redatelja, Kotoranina Dušana Vulekovića. Ovaj film je također porudžbina Festivala KotorArt, a  posvećen je tradiciji umjetnosti na prostoru Kotora i Boke.

Festivalski orkestar KotorArt-a, nastupit će i 18.7. na koncertu pod nazivom “Poljska u srcu”, koji se odvija uz podršku Veleposlanstva Poljske, gdje će izvoditi djela poljskih kompozitora, pod palicom BartošaŽurakovskog i s pijanistom LukašemKrupinjskim.

Na programu je i koncert učenika kotorske Muzičke škole koji će ove godine, u čast sedam decenija postojanja ove institucije, cjelokupni program posvetiti opusu Vide Matjan, osnivača škole.

Prvi u nizu koncerata Coca Cola stage-a je ujedno i posljednji koncert u okviru Kotorske koncertne sezone koju Muzička škola organizira  od listopada do ljeta. U pitanju je 27. 7. i nastup jednog od sinonima klasične glazbe  na ovim prostorima - violiniste StefanaMilenkovića s njegovim tango sastavom na kotorskoj Ljetnoj sceni.

Najmlađe očekuju glazbe  radionice pod nazivom “KotorArtić”, a 1. 8.,  je rezerviran za svjetsku zvijezdu - violinistu Nemanju Radulovića i sastav  “Đavolji trileri”. Večer  nakon Nemanje nastupit će drugi svjetski proslavljeni violinista našeg porijekla, Roman Simović, koji će u okviru koncerta pod nazivom “Roman i prijatelji” svirati sa svojim gostima, NemanjomRadulovićem, Milenom Simović, Draganom Đorđevićem, AljonomBaevom, Olgom Sitkovetski i ĐovanijemNjokijem, u raznovrsnom programu.

U okviru partnerstva sa Luštica Bay-om, novim turističkim gradom koji se razvija u spektakularnom pejzažu crnogorske obale, koji je i ekskluzivni sponzor, uslijedit će koncert pod nazivom “Miloš Invites” na kom će proslavljeni crnogorski gitarista, ekskluzivni umjetnik Dojče gramofona i stalni gost KotorArta, Miloš Karadaglić u Luštica Bay-u predstaviti svoje sjajne ovogodišnje goste – sopranisticu PumezuMačikizu i gudački kvartet “StringsAttached”.

Iz ciklusa Coca Cola stage održat će se još dva koncerta i to: 11. 8. -  “Alhemija duše” s  Amirom Medunjanin i između ostalih, izuzetnim džez pijanistom Bojanom Zulfikarpašićem. Posljednji koncert ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike, 13. 8., bit će  “MusicForces United”, kada će se po prvi put okupiti vokali Bisera Veletanlić, GabiNovak i vodeći džez pijanisti s  ovog prostora - Matija Dedić i VasilHadžimanov.

Preko stotinu pratećih programa, za koje je KotorArt raspisao audiciju, događat će  se tijekom cijelog trajanja festivala, nastupom različitih glazbenih  ansambala i performera na kotorskim pjacama, s idejom oživljavanja javnog prostora i davanja umjetničkog sadržaja koji im po svemu i pripadaju.

Pokrovitelj ovogodišnjih KotorArt Don Brankovih dana muzike je Općina Kotor, dok su glavni sponzori sada već tradicionalno Luštica Bay i Coca Cola.