Don Željko Pasković predvodio duhovnu obnovu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 29. ožujka 2022. - 17:38
Autor: 

Od petka 25. ožujka do nedjelje 27. ožujka u župi sv. Kuzme i Damjana na otoku Lastovu održavala se duhovna obnova koju je predvodio don Željko Pasković, svećenik Kotorske biskupije, upravitelj župa u Prčnju i Stolivu. Duhovna obnova se održavala pod naslovom ››…mir vam svoj dajem‹‹ (Lk 14,27).

Prvoga dana, u petak, program duhovne obnove je započeo zazivom Duha Svetoga i nagovorom predvoditelja Paskovića u župnoj crkvi sv. Kuzme i Damjana. U svom nagovoru predvoditelj je govorio o miru koji nam je potreban, ali potrebno je ponajprije unijeti nemir kako bi se došlo do mira. Podsjetio je na Isusove riječi iz Matejeva evanđelja kako nije došao donijeti mir nego mač. Zapitao se zatim što je to uopće i mir i dao par prijedloga kako postići mir. Rekao je također kako se čovjek boji samoće jer zna da će tamo teško pronaći mir kada ostane sam.

Poslije nagovora uslijedio je križni put kojeg je predvodio predvoditelj obnove Pasković, a postaje su čitali članovi Pastoralnog vijeća ove župe. Ovaj dan duhovne obnove je završen slavljem mise, a na kraju mise i lastovska se župa pridružila pozivu pape Franje i izmoljen je čin posvete Bezgrešnom Srcu Marijinu pred slikom Gospe od Rozarija. Ovaj dan svojim pjevanjem je animirao župni zbor.

Sljedećeg dana, u subotu, kotorski svećenik je predvodio pokorničko bogoslužje u župnoj crkvi i ispit savjesti poslije kojega je bila prilika za ispovijed. Nakon toga je bilo klanjanje koje je predvodio upravitelj župe don Tonći Ante Prizmić, a pročitana je Molitva za mir koju je pripremio predvoditelj obnove. I ovaj dan duhovne obnove je okrunjen slavljenjem mise koju je predslavio predvoditelj duhovne obnove. U svojoj propovijedi govorio je o grijehu razdora u obitelji i nemiru koji on unosi među ljude. Ovaj dan svojim pjevanjem slavlje je animirao  zbor Petrovo uho iz Ublija.

Trećeg dana predvoditelj duhovne obnove Pasković je predslavio misu u crkvi sv. Petra Ribarskog u Ublima i propovijedao o izgubljenom sinu. Nakon toga je bila misa u župnoj crkvi koju je predslavio domaći župnik, a kotorski svećenik je bio u koncelebraciji.

Na kraju obje mise župni upravitelj Prizmić je zahvalio svima onima koji su sudjelovali kao i zborovima, župnom i zboru Petrovo uho. Izrekao je i zahvalu predvoditelju ove duhovne obnove Paskoviću, zahvaljujući mu što je dozvolio da Bog preko njega progovori župi Lastovo. Župnik je također s radošću najavio hodočašće župe u Zaljev svetaca, Boku Kotorsku.

Župa Lastovo

Izvor: https://db.hr/