Svečano proslavljena Sveta Ana nebeska zaštitnica župe Đurići

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 27. srpnja 2017. - 9:43
Autor: 

Na blagdan svetih Joakima i Ane 26.07. i ove je godine u župi Đurići bilo posebno svečano, te su toga dana služene tri svete mise. Prva sveta misa u 8 sati služena je u Gornjoj crkvi svete Ane, a na početku svete mise blagoslovljena su nova crkvena vrata koja su financirana dijelom od dobrovoljnih priloga župljana, a dijelom od same župe. Druga sveta misa služena je u 10 sati u župnoj crkvi, a posebno je svečana bila večernja sveta misa koju je u 19 sati u župnoj crkvi predslavio don Silvio Španjić, svećenik Krčke biskupije uz koncelebraciju velikog broja svećenika Kotorske biskupije kao i još dvojice svećenika iz Hrvatske, fra Kristijana Šilića iz Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i don Augustina Radovića svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

U svojoj homiliji, kojom je vjernicima želio približiti značaj i svetost bračne zajednice, po ugledu na Sv. Joakima i Anu, don Silvio je istakao da se u svakodnevnom životu, pa tako i u bračnoj zajednici vodi zajednička duhovna borba supružnika, puna različitih kušnji, u kojoj se ne smije udaljavati od Boga i molitve. „Taj duhovni boj ne možemo mi nadvladati bez duhovne opreme, bez Božje snage, bez Božje milosti. Zato nastojmo liječiti uzrok problema. Vi ovdje imate milost tolikih svetaca, koji su primjer čitavoj Crkvi, pa pogledajmo kako su oni dostigli tu veličinu, kako su dotaknuli toliko srdaca, i što su učinili da bi to mogli imati. I eto, to nam je odgovor za naš životni put. Ono što je osobito važno – bdjeti nad sobom, i našim blagom, nad djecom…. Imali smo stogodišnjicu Fatimskog ukazanja, i upravo je Sveta Lucija rekla  da će se završni duhovni boj voditi za obitelj, upravo za vjernost obitelji. Nastojte razvijati duhovnost, bdijte nad mladima, učite ih molitvi, pobožnosti, čistoći. U tome su nam veliki primjer Sveta Ana i Joakim“ – istakao je don Silvio..

 

 

Ovom misnom slavlju u prepunoj crkvi svete Ane nazočili su i svećenici Pravoslavne crkve: otac Nebojša Vulović, otac Nikola Urdešić  i otac Špiro Živković, kao i dvojica pravoslavnih bogoslova Jovica Vukasović i Nikola Branković. Sveto misno slavlje svojim je pjevanjem uzveličao župni zbor sv. Jeronima iz Herceg Novog. Također na svetoj misi bili su prisutni predstavnik Hrvatskog nacionalnog vijeća gospodin Zvonimir Deković kao i predstavnici hercegnovske općine gospođa Simonida Kordić i gospodin Ljubo Šarović.

 

Pred kraj Euharistijskog slavlja vjernicima se obratio upravitelj župe don Dražen Kraljić koji je iskoristio priliku da se zahvali prije svega dragome Bogu i svetoj Ani na lijepom vremenu i Božjem blagoslovu, zatim predvoditelju misnog slavlja don Silviju kao i ostalim svećenicima. Na poseban način pozdravio je pravoslavne svećenike i bogoslove i potaknuo sve vjernike da molimo za mir i jedinstvo svih kršćana, te da živimo zajedno kao braća i sestre. Također je pozdravio predstavnika hrvatske manjine, kao i predstavnike hercegnovske općine koji su dali svoj novčani prilog za potrebe Gornje crkve svete Ane. Isto tako rekao je da je postao upravitelj župe, te je zamolio sve da se za njega mole kako bi bio dobar svećenik i župnik, a isto tako iskoristio je priliku da se zahvali don Robertu Tonsatiju i ostalim svećenicima koji su bili na ovoj župi prije njega. Također je zahvalio svima koji su dali novčani prilog za izradu novih crkvenih vrata kod Gornje svete Ane, svima koji su sudjelovali u akciji čišćenja, kao i svima koji su spremili i kupili kolače i piće za čašćenje, kao i onima koji su dali novčani prilog za cvijeće.

 

Nakon svečanog blagoslova koje je udijelio don Silvio vjernici su krenuli u procesiji oko župne crkve prateći pjesmom i molitvom kip svete Ane, a potom su u crkvi ljubili njezine moći. Zajedništvo je nastavljeno u dvorištu ispred crkve uz delicije koje su pripremile domaćice i glazbu kojom su nas zabavili članovi klape „Stari kapetan“ iz Herceg Novog.