Dr. Zeković: Inzistirat ćemo na metodi "Ka pacijentu"

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. listopada 2016. - 11:06
Autor: 

„Zdravstvena zaštita mora biti dostupna i jednako kvalitetna za sve građane, izjavila je prim.dr.sci.med. Svjetlana Zeković, kandidatkinja s liste Hrvatsko SRCE za Crnu Goru HGI -Od srca.

“Hrvatska građanska inicijativa će insistirati na financijski održivom zdravstvenom sistemu kako bi svakom građaninu, pod jednakim uslovima, bila dostupna kvalitetna zdravstvena zaštita” - kazala je Zeković.

Prema riječima Zeković HGI će dati poseban akcent preventivnoj zdravstvenoj zaštiti kako odraslih, tako i djece u vrtićima i osnovnim školama, kroz angažiranje stručnih lica iz različitih oblasti zdravstva

"Neophodno je forsirati preventivu, koja je konačno i  jeftinija od kurative. HGI će insistirati na metodi - ka pacijentu. To je metoda koju sam i sama forsirala, kao dječji kardiolog u Crnoj Gori. A to znači da  djecu ili odrasle koji su zavedeni kao pacijenti, a ne dolaze na kontrolu, sami pozivamo. U razvijenom svijetu ljekar koji prati cijelu porodicu je i najcjenjeniji. Na kraju, na bolničkim odjeljenjima uspjehom se  smatraju prazni, a ne puni kreveti” kazala je Zeković.

Zdravstvena politika, dodaje Zeković, mora biti okrenuta ka svim pacijentima bez obzira na njihov društveni položaj i materijalni status.Svakako ne treba zanemariti činjenicu , kaže Zeković, da Europa i prekomorske zemlje i te kako cijene i traže stručnjake sa našeg područja.

“Moramo i sami biti svjesni da  Crna Gora ima odlične zdravstvene radnike-ljekare kao i srednje - medicinsko osoblje, i zato treba da budu adekvatno plaćeni za svoj rad. S obzirom na to što je medicina zahtjevno i doživotno učenje, HGI će insistirati na tome da se stimuliraju mladi stručnjaci kako bi ostajali i radili  u svojoj  zemlji i zajedno sa nadležnim institucijama unaprjeđivali naš zdravstveni sistem”, poručila je Zeković.