Đukanović idući tjedan stiže u Zagreb

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 10. rujna 2021. - 16:25
Autor: 

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović idući tjedan dolazi u službeni posjet Hrvatskoj na poziv predsjednika Zorana Milanovića, nakon napetosti u Crnoj Gori zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija koje je popraćeno nasilnim incidentima. 

Đukanović će u Zagreb stići u srijedu 16. rujna, a osim s Milanovićem, sastat će se s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, neslužbeno se doznaje iz Ureda predsjednika. 

Crnogorski predsjednik u Hrvatsku stiže nakon što je početkom mjeseca Joanikije ustoličen u povijesnoj crnogorskoj prijestolnici Cetinju, usprkos protivljenju nekoliko tisuća prosvjednika koji su dva dana držali blokirane ceste prema tom gradu.  

Ustoličenju su prethodili incidenti u kojima je, prema službenim podacima, ozlijeđeno sedam policajaca, a desetak prosvjednika zatražilo je medicinsku pomoć, dok ih je 14 privedeno. 

Đukanović je te događaje nazvao „nasilnim“ ustoličenjem „protivnom volji ogromne većine građana Cetinja i značajnog broja građana Crne Gore“ te „neprimjerenom upotrebom sile protiv mirno okupljenih građana“. 

Srbiju je optužio za ponižavanje Crne Gore i provođenje ekspanzionističke politike u regiji.

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, blizak Srpskoj pravoslavnoj crkvi, pak optužuje Đukanovića da je glavni inicijator prosvjeda na Cetinju. 

Krivokapić je na čelu prosrpske vlade koja je u krajem kolovoza prošle godine, prvi puta nakon tri desetljeća zbacila s vlasti Đukanovićevu Demokratsku partiju socijalista.

Crnogorci smatraju uvredom i provokacijom da poglavar SPC-a bude ustoličen upravo u njihovoj povijesnoj prijestolnici Cetinju gdje u manastiru po tradiciji počivaju moći svetog Petra Cetinjskog, crnogorskog sveca iz dinastije Petrović-Njegoš.