Edukativno - zabavne radionice za osnovce u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. ožujka 2015. - 14:00
Autor: 

Autorica  izložbe Umjetnost kanadskih Inuita – grafike, skulpture i tapiserije, Judith Varney Burch i koodinator Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović, održali su edukativno-zabavne radionice učenicima osnovnih tivatskih škola, i upoznali ih s inuitskim mitovima, simbolima i arktičkom umjetnošću.

Učenici starijih razreda Internacionalne škole Knightbridže i talentirani  učenici profesora likovnog obrazovanja Iva Kneževića iz OŠ Drago Milovic, ujedno, i članovi Dječjeg saveza Tivat, saznali za na koji način Inuiti sagrade iglo za samo 25 minuta, da je karibu vrsta jelena i kako se živi u ledenom divljem prostranstvu.

 "Volim da podijelim svoje znanje o Inuitima, i predstavim njihov identitet i tipičan način života djeci širom svijeta. Daleki narod im je sada bliži kroz njihova djela, fotografije I video materijale koje su danas vidjeli", istakla je kolekcionarka Judith Varney Burch.

Kreativni radovi učenika,  koje su pravili na temu inuitske kulture, kroz različite tehnike – od tempera i flomastera na papiru, do platna i 3D likovnih radova, bit će poslati njihovim dalekim prijateljima u selima na obali Bejker jezera, u oblast Nunavut, na sjeveru Kanade. 

"Naslikaću plažu kao poruku iz Tivta, da vide kako u toplijim krajevima izgleda ljeto", rekla je Sara Peričić, učenica VIII-5 razreda OŠ Drago Milović.

"I nama je ribolov tradicionalna djelatnost, kao i Inuitima, tako da ću ja naslikati naše barke, i ribe koje mi lovimo u zalivu Boke kotorske " - dodala je Martina Garbin, učenica VIII-4. 

U fundusu izložbe Umjetnost kanadskih Inuita – grafike, skulpture i tapiserije, koju publika u Crnoj Gori ima priliku da vidi prvi put, dominantne su tapiserije u kojima petnaest švalja živopisno oslikavaju tradicionalne scene lova i enigmatske simbole značajne za njihovu kulturu – tapiserije su pune jakih kontrasta i jarkih boja, narativnog i zamršenog veza i dezena. 

Izložba je postavljena u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru do 30. ožujka.  Radno vrijeme je od 9 do 16h, a subotom od 13 do 17h.