„El maestro“ – Luka Brajnović

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 26. listopada 2019. - 10:24
Autor: 

„Reći ćemo istinu ako kažemo da je Boka kasno i bojažljivo otkrivala neke zavičaje i ljude, koji su odlazili iz nje, ali ostajali trajno, s njom povezani, zadojeni njenom ljepotom i duhovnošću. Sjećanja na Boku utkali u eseje, stihove, priče, romane, jer o zavičajnoj Boki se više pisalo nego slikalo. Sličnu sudbinu zaborava i ravnodušnosti doživio je Kotoranin Luka Brajnović, profesor, književnik, pjesnik, novinar. Zavičajna Boka, sem rodbine i uskog kruga ljudi, nije znala ili tačnije, nije htjela da upozna Luku Brajnovića. Mislim da ne griješim ako kažem, da ga je javnost Boke kotorske tek, pomalo otkrivala, nažalost, tek poslije njegove smrti. Ličnost i djelo Kotoranina Luke Brajnovića u našoj sredini je malo poznato, pa je književno znanstveni kolokvij u povodu 100. obljetnice rođenja, prilika da saznamo više o njegovom životu, da se upoznamo s dijelom, nedavno objavljene književne, publicističke i pjesničke ostavštine, s onim što nitko neće oduzeti njemu niti nama uskratiti“, rekla je predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marija Mihaliček sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru na početku večeri, na književno-znanstvenom kolokviju, povodom 100. obljetnice rođenja Luke Brajnovića. Održan je u  organizaciji Matice hrvatske, Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Društva hrvatskih književnika.

Slobodan Vuković, doajen crnogorskog novinarstva i publicist, dugogodišnji urednik najstarijeg Dnevnog lista Pobjeda se u svom obraćanju osvrnuo na život Luke Brajnovića u Španjolskoj i na važno priznanje, koje mu je ukazano 1996. godine, kada Sveučilište Navarra ustanovljava internacionalnu nagradu za novinare, koja nosi ime Luke Brajnovića. Ta nagrada je predstavljala borbu za toleranciju, slobodu i istinske ljudske vrijednosti.

Nazočnima se obratio i prof. dr. Vladimir Lončarević: „Velika mi je čast što večeras u Kotoru u drevnome sijelu Bokeljske mornarice i mnogih slavnih obitelji hrvatskih bokeljskih pomoraca u Zaljevu hrvatskih svetaca, kako ga volimo nazivati, no i u zavičaju hrvatskih pjesnika, mogu zajedno s prijateljima prozboriti nekoliko riječi o velikanu hrvatske i španjolske kulture Luki Brajnoviću, čovjeku koji nedvojbeno, u nekom za sada virtualnom leksikonu bokeljskih i hrvatskih velikana, zauzima jedno od najčasnijih mjesta, ne samo zbog svojega književnog, novinarskog i profesorskog doprinosa, već zbog svojih ljudskih vrlina“. Gospodin Lončarević se osvrnuo na životni put Luke Brajnovića i njegovu obitelj „koja je nepokolebljivo i vjerno živjela svoj katolicizam, zavičajnu pripadnost i patriotizam u podneblju Boke kotorske – jedinstvenih sastavnica njezine duhovne, kulturne i prirodne baštine“. U sklopu Brajnovićeva rada prof. dr. Lončarević ističe četiri momenta djelovanja: u sklopu Hrvatskog akademskog katoličkog društva Domagoj; uređivanje tjednika Hrvatska straža; uređivanje mjesečnika Luč; djelovanje u sklopu hrvatske sekcije međunarodne katoličke organizacije Pax Romane. U svemu tome on svjedoči postojanu predanost katoličkim modelima novinarstva i javnoga rada.

Dr. Željka Lovrenčić, koja je uradila izbor i prepjev sa španjolskog „More mog djetinjstva“ i prevela sa španjolskog knjigu „Oproštaji i susreti“ osvrnula se na značaj Brajnovićevih djela te čitala stihove, koji prisutne nisu ostavili ravnodušnima.

Mr. Božidar Petrač se osvrnuo na knjige, koje su objavljene u ediciji Mala knjižnica Društva hrvatskih književnika i izdavačke kuće Alfa.  Pisati pjesme na stranom jeziku je velika odvažnost, a kako Petrač ističe, Luki Brajnoviću je to išlo za rukom. „Luka Brajnović nam ostaje kao jedan zaista vrhunski hrvatski intelektualac, koji je svoje talente umnožio u stranoj zemlji, i proslavio je, ne samo svoje, već i hrvatsko ime“, kazao je Petrač.

Večer je bila posebnija samim tim što su nazočili članovi obitelji i rodbine Luke Brajnovića,  gospođa Mira Tomić, sestra, i gospođa Olga Brajnović, kćerka.

Kćer gospodina Brajnovića nas je kratkim videom podsjetila na svog oca, na zadovoljstvo svih prisutnih.

Znanstveno- književnom kolokviju prisustvovali su: veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić; generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević; ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović; predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković; gospođa Mileva Pejaković Vujošević, predsjednica Matice crnogorske u Kotoru.