Euharistijsko slavlje i sveta krizma u Svetištu Gospe Ratačke

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 20. srpnja 2022. - 12:44
Autor: 

U nedjelju 17. srpnja 2022. u 18,00 sati kotorski biskup mons. Ivan Štironja, na poziv župnika don Dejana Turze, župnika i dušobrižnika Sutomora, Šušanja i Brca predvodio je svetu misu i podijelio svetu krizmu u Svetištu Gospe od Ratca. Odmah valja spomenuti da je ovo misno slavlje bilo predviđeno uz blagdan sv. Benedikta, opata i zaštitnika Europe 11. srpnja, ali je pomaknuto zbog praktičnih razloga i prilagodbe krizmanicima. Liturgijsko je slavlje započelo pjesmom puka i molitvom za Sinodu koju je predvodio župnik don Dejan. Župnik je pozdravio predvoditelja misnog slavlja biskupa Ivana, nadbiskupa barskog mons. Rroka Gionlleshaja, župnika don Antu Dragobratovića, časne sestre franjevke iz Petrovca i Bara, krizmanike, roditelje, kumove, predstavnike civilnih vlasti i udruga, i sve nazočne vjernike. Nakon župnika, prisutne je pozdravila krizmanica Anđela, koja je u ime krizmanika zamolila biskupa Ivana da prikaže svetu misu za sve krizmanice i krizmanike kako bi sačuvali vjeru i ostali vjerni krsnim obećanjima.

Biskup Ivan je zahvalio na riječima dobrodošlice i pridružio se pozdravima koje je izrekao župnik don Dejan. Potom je izrazio radost zbog toga što svetu misu i sakrament krizme može slaviti u Svetištu Gospe od Ratca, na tom svetom mjestu, gdje su katolički monasi i redovnici benediktinci stoljećima slavili Boga, pjevali mu psalme i molili ga, pozivali na vjeru, nadu i ljubav. Pozvao je nazočne vjernike da se i u ovo naše vrijeme zaore pjesme i upute Bogu molitve te tako i mi dademo svoj molitveni doprinos za tako potreban mir u svijetu, za nadu i ljubav.

Biskup je zahvalio župniku don Dejanu za sve ono što čini za duše vjernika koji su mu povjereni. Zahvalio je, također, đakonu don Damiru Vrbešiću, kao i predstavnici krizmanika koja je izrekla riječi pozdrava i dobrodošlice. Podsjećajući na blagoslovljeno vrijeme, kada se iz Ratačke opatije dizala molitva i pjesma Bogu, biskup Ivan je pozvao sve okupljene da svojim životom budu ozračje Božjega hrama, da osjete potrebu čistoće hrama, jer kršćanin po krštenju postaje hram Duha Svetoga.

Iz biskupove propovijedi. Nakon pročitanih liturgijskih tekstova XVI. nedjelje kroz godinu, biskup Ivan je nazočnima uputio svoju pastirsku riječ. Ponajprije je potaknuo krizmanike da na dan svoje krizme ne budu zabrinuti i u strahu nego da budu radosni. Zahvalio im je što su dostojanstveno pročitali liturgijska čitanja te ih pozvao da nastave graditi zajedništvo svoje župne zajednice te da na trenutak razmisle o liku praoca Abrahama o kojemu govori prvo liturgijsko čitanje (Post 18,1-10a).   

Biskup Ivan je naglasio da su Abraham i njegova žena Sara u pristiglu gostu prepoznali Gospodina. Zato mu se Abraham i obraća: Gospodine moj. Velikodušno ga primaju i pred njega stavljaju sve najbolje što imaju. Za taj velikodušni prijem Gospodin im uzvraća obećanjem potomstva. U tom primjeru Gospodinova susreta s Abrahamom prepoznajemo susret i brigu Božju za sve nas ljude, za svakoga čovjeka, naglasio je biskup Ivan, te nastavio razmišljanjem o evanđeoskom susretu Isusa s Martom i Marijom, što je isto tako svojevrsni znak Božje brige za čovjeka, protumačio je biskup.

Biskup Ivan je naglasio da Isus po svojoj Crkvi, i u naše vrijeme, obilazi gradove i sela. „Evo ga večeras ovdje s nama na temeljima samostana i svetišta Gospe od Ratca. Prisutan je među nama osobito po sakramentu Presvete Euharistije, svete ispovijedi, bolesničkog pomazanja… krštenja, potvrde, svete ženidbe, svetoga reda… Isus je prisutan u našim obiteljima po križu koji ukrašava naše obiteljske domove. Prisutan je po nekoj Kristovoj slici ili ikoni, po Svetom pismu kojega držimo na svom stolu ili u polici, po krunici koju nosimo u džepu… Prisutan je po molitvi koju zajednički molimo. Puno je toga oko nas po čemu bi Krist mogao biti prisutan u našem prostoru i vremenu, u našem domu i u našem životu“.

Biskup je na kraju posvijestio krizmanicima da su darovi Duha Svetoga poput sedam zrna koje treba posijati, koje treba njegovati ako želimo da donesu plod. Darovi Duha Svetoga nisu, dakle, zrna koja se čuvaju negdje u vitrini, u nekoj posudi, nego su darovi koji služe u svakidašnjem životu. U školi učite razne predmete, kako biste stekli znanje i vještine za svoj bolji i ljepši zemaljski život. U crkvi, pak, stječete vještine kako zadobiti vječne vrijednosti i vječno živjeti u radosti i sreći, zaključio je biskup Ivan.

Biskupov poziv na čistoću srca i svetišta Gospe Ratačke. Na kraju svete Mise župnik je don Dejan zahvalio svima prisutnima na sudjelovanju, kao i svima onima koji su pripomogli u organiziranju svete mise i krizme. Biskup Ivan se pridružio zahvalama te pozvao sve nazočne da se svi skupa pobrinemo za održavanje prostora Ratačkog svetišta, da ga se počisti i pripremi za proslavu Velike Gospe – Uznesenja Blažene Djevice Marije koju ćemo na istom mjestu proslaviti 15. kolovoza ove godine. Podsjetio je da je iz ruku katoličke Crkve uzeto to Gospino svetište u kojemu su katolički redovnici Benediktinci stoljećima širili duh sv. Benedikta okupljeni ne samo u ovoj Opatiji i njezinu samostanu, nego i u drugim brojnim samostanima raširenim po Kotorskoj i Barskoj nad/biskupiji. Biskup je izrazio negodovanje i žalost zbog smeća i svake druge nečistoće i grijeha, vidljivih oko Benediktinskog samostana, te pozvao nazočne da ih to ne smete u čuvanju čistoće uma, srca i duše. Izrazio je nadu da će državne vlasti svjesne istine o vlasništvu Svetišta Gospe Ratačke, vratiti Gospino svetište u okrilje katoličke Crkve, te najstarije živuće ustanove na području države Crne Gore.

Sveto liturgijsko slavlje završilo je iskrenim čestitkama krizmanicima, njihovim roditeljima i kumovima, te završnim misnim blagoslovom, podjelom Uspomena, zajedničkim fotografiranjem i pjesmom na slavu Presvetoga Trojstva i u čast Gospe Ratačke.