Euharistijsko slavlje u čast sv. Leopolda okupilo mnoštvo vjernika

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 16. rujna 2017. - 15:32
Autor: 

Danas je drugi dan od dolaska velikog katoličkog sveca sv. Leopolda Bogdana Mandića u svoj rodni grad Herceg Novi. U 10 sati je započelo svečano euharistijsko slavlje, koje je predslavio mons. dr. Marin Barišić, nadbiskup i metropolita splitsko-makarski.

Brojni vjernici su ispunili Park „Boka“, gdje su bili u prilici prići relikvijama i pomoliti se.

„Boka ima jedan drugi naziv – zaljev svetaca. Danas je povijesni, radosni događaj za Boku i za sve nas. Svetac je među nama. Prisutan je ne samo po svome tijelu, nego je još šira i dublja njegova prisutnost u duhu. Naša radost je i njegova radost. Iz Padove dolazi u naš zavičaj, u svoj rodni grad Herceg Novi“, rekao je mons. dr. Marin Barišić, ističući da je sv. Leopold kraj svoga života  htio dočekati u svom gradu. On se osvrnuo na svečev život, najprije djetinjstvo i njegov put ka svetosti. Mons. Barišić je istakao svečevu dobrotu, milosrđe i razumijevanje prema najpotrebitijima, a sami dokaz toga su njegove ispovijedi, kojima je uvijek pristupao s mnogo strpljenja i topline, te je „otvarao i stvarao prostor za druge“.

„Sveti Leopold po zavičaju i rodu pripada svima nama, a kao svetac Božji pripada i svim narodima i svim vremenima. Poput Abrahama, napustio je svoj zavičaj i očev dom, poslavši blagoslov za sve narode. Ispovjedaonica je bila njegovo mjesto posvećenja“, ističe mons. Barišić.

Tijekom propovijedi mons. Barišića, brojni hodočasnici su mogli čuti neke detalje iz svečevog života, koji vas potaknu na razmišljanje o životu, smislu postojanja svakog pojedinca i o potrebi da oprostimo – oprostimo ljudima za koje mislimo da možda to i ne zaslužuju, ali sama naša spoznaja da smo u biti svi jednaki dovodi nas do besmisla nepraštanja.

„Bio je produžena ruka lica milosrđa Božjega prema braći i sestrama koja su se udaljila od Boga i čovjeka. Ovom siromaštvu, ranjavosti i duhovnoj bijedi, sv. Leopold je darovao i posvetio svoj život, svoje sate, dane, godine, svoju pažnju, bolest i ljubav, kao poznati duhovnik i ispovjednik, i sam se često ispovijedao. Njegov pogled je bio usmjeren prema Kristu na križu, koji je visio iznad njega i onoga koji je pred njim klečao. Poput dobrog pastira darivao je svoj život za braću i sestre. Sv. Leopold je uistinu bio prijatelj ranjene i patničke, periferne i grešne ljudskosti, ali istovremeno i ogledalo božjeg milosrđa“, naglasio je mons. Barišić. Također, osvrnuo se na svečevu bol zbog podjele Istočne i Zapadne crkve, te njegova nastojanja da svi budemo jednaki.

Pored brojnih vjernika i svećenika Kotorske biskupije, euharistijskom slavlju su nazočili: veleposlanik RH u Crnoj Gori Veselko Grubišić, konzul RH u Kotoru Hrvoje Vuković, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, admiral Bokeljske mornarice Antun Sbutega, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i izaslanik Srpske pravoslavne crkve protojerej Đorđe Orović.

Danas u 16 sati, bit će sveta Misa ispraćaja,  koju će predvoditi mons. llija Janjić, biskup kotorski. Nakon mise ispraćaja, relikvija tijela sv. Leopolda biti će ispraćena prema Dubrovniku.

Ovaj događaj, tj. dolazak hodočasnika su organizacijski pomogli Hrvatska građanska inicijativa, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.