Festival „Purgatorije“ počinje 21. 6.

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 16. lipnja 2023. - 15:14
Autor: 

„U 18. sezoni Festivala mediteranskog teatra Purgatorije, godini punoljetstva, vraćamo festival na stare staze slave, i činimo kvalitativni iskorak“, poručeno je sa konferencije za novinare na kojoj je najavljeno ovogodišnje izdanje festival.

Predsjednik Općine Željko Komnenović istakao je da je pripremljen  bogat visokokvalitetan program u natjecateljskom i revijalnom dijelu, s blizu 40 događaja u 2 mjeseca i 10 dana trajanja festivala.

„Purgatorije su centar kulturnih dešavanja u gradu tokom turističke sezone i smatram da će ovogodišnji program biti jedan od boljih kada je riječ o ovom festivalu. Publika je navikla na dobar muzički program, pozorišne spektakle i najbolje predstave iz regiona i mislim da smo to obezbijedili za publiku u Tivtu ovoga ljeta”, kazao je Komnenović.

Otvaranje festivala zakazano je za 21. 6., na Svjetski dan glazbe , mjuziklom FLASHDANCE Pozorišta na Terazijama iz Beograda, a zatvaranje 31. 8.,  predstavom Velika drama, Narodnog pozorišta Beograd.

Direktor Centra za kulturu Goran Božović kazao je da je selektorica  natjecateljskog  dijela programa i ove godine Tanja Mandić Rigonat te da se u natjecateljskoj selekciji ove godine našlo devet predstava.

 „Riječ je o predstavama Ukroćena goropad – Gradskog pozorišta Podgorica, Ćelava pjevačica – CZK Tivat, predstave Deca – Narodnog pozorišta Beograd, Ožalošćena porodica – Kazališta Kerempuh iz Zagreba, Narodni neprijatelj – Makedonskog narodnog teatra iz Skoplja, Jevanđelje po F.M. Dostojevskom – SNP Novi Sad, 55 kvadrata – HNK Split, Pluća – Madlenianum i Marador Beograd i predstava Otac – Ateljea 212”, naveo je Božović

Žiri festivala za ovu godinu čine: Stela Mišković – dramaturginja, Lina Njirić – producentica Dubrovačkih ljetnih igara i Mirko Vlahović – glumac, prvak CNP-a.

Ove godine bit će dodijeljene četiri nagrade i to:  nagrada za najbolju predstavu, najbolju ulogu, glumačku bravuru i specijalna nagrada - za najuspješniju vizualno tehničku inovaciju predstave.

Bit će dodijeljena i posebna nagrada Ivana Tomičić za poseban doprinos festivalu.

“U sklopu Purgatorija održava se i Festival plesnog teatra, ove godine sa 5 plesnih predstava u selekciji Jelene Kajgo. Najbolja plesna ostvarenja dolaze iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, čak iz Norveške. Norvežani će plesnim pokretom proniknuti u filozofiju fudbala. Igraće i Životinjska farma rađena u koprodukciji CZK Tivat i Bitef teatra”, kazao je Božović.

On je istakao i da će u sklopu festivala biti i dvije premijere.

 “Jedna je samostalna produkcija CZK Tivat nakon 6 godina – Ćelava pjevačica, Ežena Joneska, dramatizacija Neven Staničić i režija Jagoš Marković, koja je zakazana za 01. jul, a druga je koprodukcija sa SNP Novi Sad i Beoart-om, predstava Zajedno u režiji Jane Maričić zakazana za 06. avgust. U pratećem programu igraće blok od tri izvođenja naših najpopularnijih ostvarenja Filomena Marturano i Hasanaginica, zatim Aplikacija Voland, Opera Maratonci, Koncert klasične muzike, Klapsko veče, dječije predstave, Muzičko poetsko veče Ivana Bosiljčića, standup Zorana Kesića, monodrama Dejt Sandre Silađev”, najavio je Božović.

 On je istakao i da su dva glazbena spektakla zakazana za 15. 7.  Koncert jednog od trenutno najpopularnijih glazbenika na Balkanu Peđe Jovanovića & Big Concert Orchestra, i 12. 8., koncert planetarno poznatog pijaniste Pitera Bensa,  koji premijerno dolazi u Crnu Goru.

 “Obezbjedili smo popust za paket karata za takmičarske predstave (ukupno 9) pa će cijena iznositi 85 eura, umjesto 125 u pojedinačnoj prodaji. U ponudi je 150 paketa karata do dana odigravanja prve takmičarske predstave 27. juna.  Za paket plesnih predstava cijena iznosi 35 eura, umjesto 50 u pojedinačnoj prodaji. U ponudi je 150 paketa do odigravanja prve plesne predstave 09. jula. Za grupnu kupovinu karata 20+ za pojedinačne programe, od strane kolektiva, odnosno firmi, odobravamo popust od 30%”, kaže Božović.

Kompletan program festivala moći će se preuzeti online sa stranice Centra za kulturu, društvenih mreža i viber zajednice. Pokrovitelj festivala je Općina Tivat, zlatni sponzor Luštica Development,  a sponzor Porto Montenegro. Festival će službeno 21. 6. otvoriti glumica Olga Odanović.