Festival uličnih performera krajem srpnja u Tivtu

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 29. lipnja 2016. - 13:09
Autor: 

Na terasi hotela „Pine“ u Tivtu danas je održana press konferencija povodom održavanja prvog Festivala uličnih performera u Crnoj Gori, koji će biti održan od 28. do 30. srpnja u Tivtu. Festival će realizirati tvrtka Koncept Plus iz Podgorice u suradnji s NVO Umjetnička fabrika  i Turističkom organizacijom Tivat.

Direktorica Turističke organizacije Tivat Bernarda Moškov izrazila je posebnu zahvalnost direktorici Nacionalne turističke organizacije Željki Radak Kukavičić za pomoć u realizaciji ovog projekta, kao i Branki Čelanović ispred Općine Tivat, a pohvalila je i Tonka Lukšića, direktora Komunalnog poduzeća.

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić istakla je da je Tivat kod turista prepoznat kada su u pitanju razne manifestacije: „Jedan od segmenata ponude zbog kojih turisti posjećuju ovu destinaciju nije samo sunce, more, plaža, što jeste dominantno u periodu ljetne turističke sezone, ali svakako su manifestacije nešto zbog čega se gosti opredjeljuju da dođu u Crnu Goru. Postoji već niz manifestacija duž Primorja, ali i na sjeveru koje su postale prepoznatljive, tako da vjerujem da će, pored „Purgatorija“, koje su obilježje ljetne turističke ponude Tivta, jedna ovakva manifestacija doprinijeti sadržajnosti i raznovrsnosti ponude. Grad Tivat je jedan od gradovi koji na turističkoj mapi Crne Gore zauzima značajno mjesto kada je u pitanju raznovrsnost ponude“.

Ispred Koncept Plus-a Maja Bakić je govorila o tome kako su došli na ideju da jedan ovakav projekt naprave u Tivtu: „Sam koncept uličnih nastupanja nije nešto što je nepoznato u svijetu. Ti nastupi su obilježje neke spontane interakcije s publikom i jednostavno odražavaju duh jednog grada. Kako Tivat ima mediteranski ambijent i duh, vjerovali smo da je Tivat idealan domaćin za jednu ovakvu manifestaciju. Dobili smo podršku od Ministarstva kulture; ostvarili smo saradnju i sa Ambasadom Turske, odnosno Kulturnim centrom Turske u Podgorici, kao i sa Ambasadom Indonezije u Beogradu“.

 „Kada je riječ o samom Festivalu, vodili smo računa da u cijelu manifestaciju budu uključeni i domaći umjetnici. U tome smo i uspjeli. Imat ćemo neke zaista interesantne programske sadržaje, a pored umjetnika iz Crne Gore imamo umjetnike iz još sedam zemalja, iz Belgije, Italije, Turske, Makedonije, BiH, Hrvatske, Srbije“, izjavio je Bojan Terzić, istakavši da  im je cilj i želja da ovim Festivalom od Tivta naprave jednu svjetsku i prepoznatu destinaciju. On je predstavio bogat program prvog Festivala uličnih performera u Crnoj Gori.

Neka od imena koja će se pojaviti na Festivalu su: Barto, belgijski umjetnik koji je izvodio svoje čuvene točke u najpoznatijim cirkusima svijeta, kao što je kanadski Circus de Soleil; Otto il Bassotto, umjetnik s juga Italije, dobitnik više nagrada i priznanja za svoje performanse s balonima. Također, posjetitelji će imati priliku doživjeti Teatrosk, street art produkcija „Kazalište na drugom katu“ iz Skopja, koja djeluje na polju street arta već više od 10 godina, kao i Cirkbalkanu, Krovnu produkcija za afrmaciju i edukaciju cirkusa kao umjetničkog izraza, i plesni studio indonežanskog plesa Bidadari.

Osim toga,  Tivat će posjetiti Cigo One Man Band, odnosno Mileta Cvijanović, umjetnik iz Pule poznat po svom „one man show“ nastupu. Beat box i tip tap dance su forme koje preferira, a njegov nastup karakterira simultano sviranje nekoliko različitih instrumenata. Zafer Kijiđi je turski umjetnik koji će također nastupiti u Tivtu, a bavi se Ebru umjetnošću, ili tzv. slikanjem na vodi. Ova umjetnost je uvrštena u listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa UNESCO-a.

Posjetitelje će zabavljati i omiljeni crnogorski animator Žarko Stanišić, rođen u Podgorici 1981. godine, zaljubljen u raznorazne zabavne forme od kojih su rad s djecom i kuhanje najprepoznatljivije. Sa svojim performansima nastupa širom Europe. Mladen Karišik možda nije umjetnik po formalnom obrazovanju, ali nesumnjivo osoba velikog talenta i kreativnog potencijala. Domaćoj javnosti poznat je po svojim masivnim skulpturama od drveta koje su instalirane na javnim površinama grada Kolašina. Tivatskoj publici će se predstaviti i Beton fest, sarajevski festival uličnog slikanja, koji karakterira 3D slikanje koje predstavlja optičku iluziju na betonu, asfaltu, 3D sliku koja se jasno vidi iz samo jedne točke i iz određene perspektive; Forum mladih pisaca KIC-a Budo Tomović iz Podgorice, Gradska muzika i mažoretke iz Tivta, Likovni umjetnici tivatskog Kreativnog centra; zatim bendovi Mikrokozma iz Podgorice, Goodbye Windows i Toć iz Tivta.

Festival uličnih performera koštao je 23.000 eura.