Film „Charter“ proglašen za najbolji film Festivala u Perastu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 06. studenog 2020. - 10:51
Autor: 

Žiri, u sastavu Odrad Nenezić – scenarist, Jovana Bojović – scenaristica i Vuk Marković – redatelj, odlučio je da za najbolji film proglasi  "Charter", redateljice Amande Karnel.

Radi se o jednom toplom filmu u ledenom ambijentu, o borbi, slomu, pepelu i izdizanju jedne žene bez prava na garantni rok, na koji, doduše nitko nema pravo. 

"Charter" je ispričan na jedan sasvim prijemčiv, neopterećujuć i čist način u digitalnoj eri potreban suvremenom čovjeku i kao savjest i savjet.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobile su:  Ane Dahl Torp za film "Charter” u kome je bol i osjećanja svog lika iskreno i uvjerljivo podijelila s gledateljima i Natacha Guyon za film "Bazen".

„Njena uloga je na oštroj ivici ukusa u sukobu ili sretanju generacija, a koje ostaje na stilizovanoj glumi koja otkriva i budi, a nijednog trenutka ne sklizne u neukus”, mišljenja je žiri. 

Specijalnu nagradu dobio je  Andreas Lenberg (film "Pool") za najbolji suvremeni redateljski pristup i stilizaciju, koji je najneobičniji i najinteresantniji. Koristeći se retro stilom pravi posebnu atmosferu u filmu, koja je u uskoj komunikaciji s temom i idejom, utječući na autentičnost likova i karaktera, ostvarujući jak autorski pečat.

Perfect patient, odskače od ostalih filmova ne samo zbog toga što je jedini žanrovski film u ovoj selekciji, nego i produkciono (sa sigurno većim budžetom).  Nasumnjivo zaslužuje specijalnu nagradu za upečatljiv žanrovski izraz. 

Dokumentarni film "The man who played with fire" osvojio je specijalnu nagradu za aktualnost i odabir teme i ideje, kao  i angažiranost.

Međunarodni filmski festival Forteca realizira se u suradnji s organizacijama iz nordijskih zemalja: Swedish Film Institute, Swedish Institute, Norwegian Film institute, M.A.M.M.A. production, Justin Theatre Production, ABF Stockholm, Stockholm City, Balkan Nordic Film Festival in Stockholm, SNOWE.se.

Podršku festivala na nivou Crne Gore dali su: Centar za kulturu Kotor, Turistička organizacija Kotor, Filmski centar Crne Gore, Crnogorska kinoteka, Grad Kotor, Mjesna zajednica Perast, Katolička crkva Perast, Pravoslavna crkva Perast, Muzej Perast, Turistička organizacija Cetinje, Dom kulture Berane i Veleposlanstvu Švedske u Crnoj Gori.