Film o hrvatskim blaženicima promoviran u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. siječnja 2017. - 12:09
Autor: 

Promocija dokumentarnog filma „Svete vjere mučenici“, s podnaslovom "Hrvatski blaženici iz Janjeva i Vrnavokola", autora Boža Vodopije, održana je sinoć u crkvi sv. Pavla u Kotoru.

Riječ je o filmu koji obrađuje život najstarije hrvatske dijaspore u Janjevu i Letnici na Kosovu, te život i mučeništvo novih hrvatskih blaženika, a sniman je u rodnim mjestima blaženika na Kosovu. Sveta Stolica je 5. 11. 2016. u Skadru u Albaniji blaženima proglasila 38 mučenika, kojima je život oduzet iz mržnje prema vjeri u razdoblju od 1945. do 1974. godine. Među njima su i dva svećenika podrijetlom iz najstarije hrvatske dijaspore na Kosovu, koji su djelovali u Albaniji, a mučeništvo podnijeli u vrijeme režima Envera Hodže. To su fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola, tako da je hrvatski narod dobio još dva blaženika.  Postupak za proglašenje blaženim vodi se i za slugu Božjeg fra Alojzija Palića koji je svoj život položio također iz vjere i svjedočenja Isusa Krista nekoliko desetljeća ranije na Kosovu, gdje je ubijen 1913.

Nazočnima se u ime organizatora obratio Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji je izrazio zahvalnost svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog dokumentarnog filma. Gospodin Deković nije krio zadovoljstvo što je ova promocija održana u Kotoru, i to u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća.

Sve nazočne pozdravio je i novoizabrani veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, koji je naglasio da mu je uvijek drago doći među „mile Hrvatice i mile Hrvate i sve one prijatelje Hrvatske“, te da je Hrvatska istinski prijatelj Crne Gore. On je istakao da će Hrvatska i dalje ulagati sve snage da pomogne Crnoj Gori na putu ka euroatlantskim integracijama i ulasku u NATO, kao i da se čitava hrvatska dijaspora može ponositi bokeljskim Hrvatima.

Na promociji je govorio i monsinjor Petar Palić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, koji je detaljno približio živote i tragičnu smrt hrvatskih blaženika, kao i sam autor filma Božo Vodopija, koji je izrazio zahvalnost svima koji su pomogli u njegovoj realizaciji.

Promociji su, između ostalih, nazočili: ministar savjetnika u Veleposlanstvu Republike Hrvatske Miroslav Poljuha, konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković, ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, monsinjor Ilija Janjić, biskup kotorski, kao i mnogobrojno svećenstvo.