Film o papi iz Boke predstavljen u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 21. lipnja 2017. - 10:47
Autor: 

U prelijepom ambijentu crkve sv. Pavla u Kotoru sinoć su brojni posjetitelji imali priliku pogledati dokumentarni film "Graditelj Rima - papa s Jadrana", u kojem je predstavljen život i djelo pape Siksta V., jedinog pape čiji korijeni vuku iz Boke kotorske. Film je snimljen prije dvije godine i nekoliko je puta prikazivan na hrvatskoj televiziji. Autor filma je Niko Kostanić, a redatelj Davor Borić. Organizator ovog događaja je Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, Kotorska biskupija i Hrvatska radiotelevizija.

Uvodnu riječ dao je Zvonimir Deković, ispred Hrvatskog nacionalnog vijeća, pozdravivši sve uvažene goste. "Ovaj film nas podsjeća na drevnost Kotorske biskupije, koja se spominje već u prvoj polovini petog stoljeća, tako da nije čudo da jedan papa potiče s ovih bokeških prostora. Također se spominje i biskup Ivan 809. godine sa najstarijom bratovštinom pomoraca na svijetu, što je potvrda da je na ovim prostorima kršćanstvo u kontinuitetu prisutno preko jednog milenija", ističe Deković.

O papi je govorio don Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije: "Papa Siksto V. je učinio za Rim više nego deset papa prije i deset papa poslije njega, i to u nepojmljivo kratkom vremenskom periodu od samo pet godina.  Da je tada bilo Guinessove knjige u njoj bi zauzeo počasno mjesto. Poslije njega, niti jedan se papa nije htio prozvati njegovim imenom - nije bilo Siksta VI. Mnogi ga nisu voljeli, ali su ga se plašili. Gazio je sve pred sobom što se protivilo njegovom poimanju temporalnog i duhovnog vladara. Nas, sasvim sigurno, ne bi toliko zanimao da nije porijeklom bio iz Boke, koja je u njegovo vrijeme bila u sklopu Dalmacije, iz mjesta Bijelske kruševice, danas Općina Herceg Novi. Sa ovih naših obala prvi koji piše o njemu jeste nadbiskup Andrija Zmajević u manuskriptu nastalom 1675. godine".

Autor filma Niko Kostanić je kazao da su na ovom projektu radili mjesecima, prethodno godinu dana sakupljajući građu iz arhiva ili iz razgovoru s ljudima koji o toj temi znaju nešto više. "Ovaj film pokušava odgovoriti na tri pitanja: ko je bio Siskto V., što se tiče njegove nacionalne pripadnosti, koliko je učinio za crkvu i koliko je učinio za arhitekturu grada Rima".

Predstavljanju filma, pored brojnih zainteresiranih posjetitelja, nazočili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković.

Film o papi Sikstu V. možete pogledati u cijelosti na linku https://www.youtube.com/watch?v=APUGetuHXVw

Audio: 
don Anton Belan o papi Sixtu V.