Folklorna odjeća Crne Gore kao umjetnička inspiracija

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. srpnja 2017. - 11:06
Autor: 

Bogata i svestrana folklorna odjeća Crne Gore „uhvaćena“ kamerom fotografa Đorđa Živaljevića tema je izložbe „Fashion Folklore“,  koju će poznati crnogorski umjetnik otvoriti u galeriji „Lipa“ u Luštica Bay marina naselju u četvrtak, 27. 7.  u 20:30h.

Prema riječima Damira Moškova iz marketinga LušticaDevelopment, izložba vrhunskih fotografija crnogorske narodne nošnje bit će otvorena u Luštica Bay do 18. 8.  svakog radnog dana od 18 do 20 sati.

Serija modnih fotografija pod nazivom “Fashion Folklore” rađena je s  idejom predstavljanja raznolikosti tradicionalnih nošnji na moderan način. Sastoji se od deset  fotografija, a na otvaranju u četvrtak bit će predstavljen i video „iza scene /“Behindthe scene“/ o stvaranju projekta.

„Kao, prije svega, modnom fotografu, želja mi je bila da nađem način da raznolikost nošnji naroda koji žive na teritoriji Crne Gore predstavim na moderan način, koji je mnogo prihvatljiviji mladoj generaciji - putem modne fotografije. Zadatak je bio uzeti kompletne ili djelove tradicionalnih nošnji i snimiti ih uz pomoć foto modela na potpuno nov, neočekivan način. Iako sam se bazirao i inspiraciju našao u tradiciji, tokom procesa rada, trudio sam se da potpuno pobjegnem od nje, kako bih mogao te odjevne komade da posmatram drugim očima, bez opterećenja tradicijom“, priopćio je autor fotografija.

Živaljević je izlagao u Podgorici, Budvi, Beogradu i Čačku. U Luštica Bay-u je izlagao 2014. postavku fotografija pod nazivom „Elementi kruga“. Dobitnik je nagrada „Najbolji kadar“ na Beogradskom filmskom festivalu 2007., na modnoj manifestaciji „Montenegro fashion awards“ dva puta je biran za modnog fotografa godine, a 2010. godine je bio finalist u natječaju francuskog časopisa „Photo“.