GPD „Tivat" proslavlja svoj 112. rođendan

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 07. studenog 2021. - 8:08
Autor: 

GPD "Tivat" u ponedjeljak, 8. 11., obilježava svoj dan, svoju godišnjicu. Prošlo je 112 godina otkad su gospoda Ilija Sindik - Bešo, Šime Staničić- Šimeta i Filip Vuksanović- Učur podnijeli zahtjev Općinskom vijeću i od njega dobili odobrenje o osnivanju GPD  "Tivat".

Društvo s 23 glazbenika zasviralo je na novim instrumentima kupljenim u Češkoj, na čelu sa kapelnikom Antonom Blažekom, krenulo je u marću kroz dvadeseto i evo ušlo u dvadeset prvo stoljeće. 

Datum 8.11., obilježava se kao dan Društva od 1954.,  u spomen na isti datum 1944.,  kada je kompletno Društvo s instrumentima otišlo u NOB, kao dio Prve Bokeške narodno oslobodilačke brigade. Važno je napomenuti da Društvo od osnivanja, pa  do danas radi i djeluje bez prekida, osim ona dva za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. 

Glazba i danas, kao nikada brojnija i mlađa, kao najstarija institucija kulture u Tivtu svojim vedrim notama, pod dirigentskom palicom prof. Nevile Klakor, doprinosi svim važnim događajima u Tivtu pa i šire.

Zbog aktualne situacije, koja je zadesila cijeli svijet, pa i nas, a vezana je za COVID-19, GPD "Tivat" ove godine neće obilježiti svoju obljetnicu kako dolikuje i kako se radilo svih ovih godina, tradicionalnim đirom ulicama grada. Članovi GPD-a se nadaju i vjeruju da će se u što skorije  vrijeme vratiti svojim notama, pultevima i svojim instrumentima kako bi  zajedno s vama uživali u nekom novom koncertu.