Grlić Radman s Abazovićem o manjinama i odnosima dviju zemalja

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 09. studenog 2021. - 8:59
Autor: 

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u ponedjeljak je u Zagrebu s crnogorskim potpredsjednikom vlade Dritanom Abazovićem razgovarao o produbljivanju odnosa dviju zemalja.

Abazović boravi u radnom posjetu Hrvatskoj, a u razgovoru je „naglašena želja i važnost produbljivanja i jačanja bilateralnih odnosa i rješavanja svih otvorenih pitanja“, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP). 

„Postoji suglasje da je potrebno nastaviti njegovati kulturu sjećanja kako bismo zajednički mogli graditi mirnu i stabilnu budućnost, a veliki iskorak je već učinjen zajedničkim obilježavanjem trideset godina od uspostave zloglasnog logora Morinj početkom listopada ove godine“, priopćeno je.

Grlić Radman je s crnogorskim kolegom Đorđem Radulovićem početkom prošlog mjeseca položio vijence trideset godina nakon uspostavljanja logora u Morinju kroz koji je prošlo nekoliko stotina hrvatskih državljana, većinom iz Dubrovnika i zaleđa tog grada. 

Hrvatski ministar je s 35-godišnjim Abazovićem, crnogorskim političarem i pripadnikom albanske manjine iz Ulcinja, razgovarao i o procesu proširenja Europske unije, ponovivši hrvatsku podršku i spremnost na pomoć na tom putu. 

Razgovaralo se i o potpori nacionalnim manjinama u obje zemlje, stoji u priopćenju.

Na sastanku su bili i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković te predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrian Vuksanović.

Grlić Radman je skrenuo pozornost na neke od projekata od ključne važnosti za očuvanje identiteta Hrvata Boke Kotorske, osobito istaknuvši potrebu pronalaženja održivog i trajnog rješenja za prostore za rad Hrvatskog nacionalnog vijeća u Donjoj Lastvi, kao i drugih hrvatskih kulturnih institucija u Crnoj Gori.

(Hina)

Foto: hrvatskadijaspora.com