Grlić Radman: Vlada će pomoći ostvarenju ciljeva bokeljskih Hrvata

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 05. studenog 2021. - 7:23

U Klovićevim dvorima večeras je otvorena izložba kolaža u sklopu projekta "Putevima bokeljskih Hrvata", kojim se želi očuvati identitet, ali i pokazati bogato kulturno nasljeđe i ostavština Hrvata u Crnoj Gori. Izložene su priče 11 ljudi koji govore o ljubavi prema Boki kotorskoj. Izložba se održava pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske i Crne Gore, a svečano ju je otvorio ministar vanjskih poslova.

Hrvatska vlada pomoć će ostvarenju svih ciljeva Hrvata u Boki Kotorskoj, obećao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman na izložbi "Putevima bokeljskih Hrvata" u Klovićevim dvorima i dodao da će Hrvati na idućim crnogorskim izborima osvojiti mandat "ako pokažu zajedništvo"..

Po prvi puta nakon 18 godina crnogorski Hrvati nemaju svog predstavnika u crnogorskoj Skupštini, pošto je na izbore 2020. uz Hrvatsku građansku inicijativu (HGI), koja je predstavljala Hrvate u skupštini, izašla i novoosnovana Hrvatska reformska stranka (HRS).

Hrvatsko biračko tijelo se podijelilo pa nijedna od dvije stranke nije prošla izborni prag, a taj je mandat mogao utjecati i na ishod izbora, nakon kojih je pro-srpska koalicija formirala vladu uz podršku 41 od 81 zastupnika u parlamentu.

Grlić Radman je kazao da će na narednim izborima Hrvati osvojiti mandat "ako pokažu zajedništvo, ako znaju što im je cilj".

- Tu će hrvatska vlada svakako pomoću u ostvarivanju svih njihovih ciljeva. Važno je da se Hrvati Boke Kotorske osjećaju da nisu sami, da imaju zaštitu kroz Republiku Hrvatsku, ali i naravno kroz matičnu državu, istaknuo je.

- Oni su lojalni građani Crne Gore. Siguran sam da će oni sve svoje ciljeve, projekte njegovanja nacionalnog identiteta uspjeti očuvati kroz institucije Crne Gore", dodao je.

Šef hrvatske diplomacije kazao je da se Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i HGI bore za očuvanje hrvatskog kulturnog i jezičnog identiteta bokeljskih Hrvata.

- Jako smo ponosni na hrvatsku kulturnu baštinu bokeljskih Hrvata, poručio je.

Autor: V.G./HRT/Hina