Grubišić: Cilj svih nas je da CG bude spremna za EU

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. veljače 2020. - 10:39
Autor: 

Crna Gora je lider u europskim integracijama, a cilj svih je da bude spremna za članstvo u EU do kraja mandata sadašnjeg komesara za proširenje Olivera Varheljija, kazao je Veselko Grubišić, veleposlanik Hrvatske, zemlje koja trenutno predsjedava Savjetu EU.

Predstavljajući prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, on je kazao da se nada da će Crna Gora prevazići situaciju u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti, kako bi svi dijelovi društva mogli doprinijeti ubrzanju europskog puta države.

Dobro je, kaže veleposlanik Hrvatske, što je Varhelji posjetio Crnu Goru. Ohrabruje i njegova poruka kako se nada da će bar jedna od šest zemalja Zapadnog Balkana biti spremna za EU do kraja njegovog mandata.

"Znamo da je Crna Gora lider proširenja, pa je cilj svih nas da makar Crna Gora bude spremna", istakao je Grubišić.

Vjeruje i da će situacija u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti biti prevaziđena.

"Neka međusobni dijalog, uključivost i strpljivi dijalog prevladaju i neka se pronađu najbolja rješenja kako bi svi dionici društva mogli doprinijeti ubrzanju puta prema članstvu u EU", poručio je Grubišić.

A Hrvatska će se, sa svoje strane i tijekom predsjedavanja Savjetu EU, zalagati za nastavak dosljedne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja.

"Vjerodostojna politika proširenja vođena načelnim vlastitih postignuća i pravedne uvjetovanosti, djelotvorno potiče reformske procese i jamac je boljitka i stabilnosti Jugoistoka Europe", kazao je Grubišić.

A novi model pregovaranja Europske unije, kaže predsjednica Crnogorske paneuropske unije Gordana Đurović, treba čitati pozitivno.

"U smislu da je ona namijenjena da napravi proces transparentnijim za sve zainteresovane, da ga bolje razumiju i da ubrza koliko je moguće, za one koji su posvećeni da rade na reformama. Tako da je to jedna vrsta pozitivne konkurencije od koje Crna Gora nikad nije bježala", kazala je Đurović.

Veleposlanik Hrvatske smatra da je novi model idealan za Albaniju i Sjevernu Makedoniju.

"Te dvije države kad započnu, one mogu jako mjerljivo ići naprijed, vidjeti nagrađivanje, a političke elite neće moći reći vidite mi smo super, jer radi se o financijskom nagrađivanju, ako ste ubrzani jednostavno imate više sredstava", ocijenio je Grubišić.

Snažna Europa u svijetu punom izazova slogan je Hrvatskog predsjedavanja Savjetu EU, a ambasador te države u Crnoj Gori nada se dobrim vijestima iz Zagreba, gdje se u svibnju održava samit Unije i Zapadnog Balkana.